05 September 2006

of latest updates (part II)

Khas kpd pembaca2 yg merindui daku (ahaksss), maka saya postkan entry terbaru dari cyberjaya....:)

- kenape tak update? malas satu, byk keje satu, pastuh malas nak reka ayat one thing...itula sebabnyer

Idlan:
1. Last wk kami bawa dia ke Damansara Specialist Hosp, sbb batuk dia prolong seminggu lebih, plus sesema hampir sebulan. Alhamdulillah paed cum chest pyhsician Dato' Dr Azizi tu ckp dada idlan ok, cumanyer disebabkan idlan mmg ade allergy and eczema, tu pasal la allergy tu trigger ke hidung sampai hingus lelama tuh. Dua hari lepas mkn ubat dr, idlan dah ok (dia nak ubat memahal hehe, kat klinik takde ubat tuh). Doc prescribe ventolin, clarytine and UV cream utk sapu kat tpt2 yg naik rashes. Dr pesan jgn kasi mkn kicap, vitagen, yakult, dan segala jenis makanan yg ade preservative. Dlm erti kata lain, masaklah fresh food utk dia. Nak kasik ayam, kasi ayam fresh, jgn kasik nugget..gitula lebey kurang. Plus dia ade eczema, of which kitorang sendiri susah nak detect ape sebenarnyer yg trigger dia nyer allergy. Kadang dia mkn telur ok, kadang naik rashes..sames goes to ayam, etc....cumanyer skang kena lebey berhati-hati. Dan paling penting, masak FRESH FOOD ONLY! Btw, dr puji mama idlan hehe...sbb so far mama dia mmg msk makanan sendiri, cuma kena kurangkan kicap. So pasni msk spaghetti, tak bubuh dah tomato sos and kicap, instead aku guna olive oil and fresh tomatoe. Masak sup, jgn guna chicken/beef stock..gunala bwg putih dan halia bebyk...biar sume natural takde preservative langsung.

2. Disebabkan berat bdn idlan dah lama tak bertambah (10kg++ since 1thn 2 bln), kitorang decide tukar ke Peadiasure...sbb ade ofismate kata anak dia pon tak mkn byk, minum susu tu jer, tp tembam yg amat....saje la try kot bley menambahkan berat idlan. Aku pon dah rimas bila umi asyik ckp..."siannyer umi tgk idlan kurus sesgt". Pressure beb pressure arghhh ...padahal makanan msk everyday dah cuba varietykan..tp dah mmg dia jenis tak pemakan..tak larat nak paksa dah frustrated pon ader. Poket koyak sket sbb tukar susu mahal tp idlan nyer pasal...ape sahaja hehe....baru abis setin, tade effect pon, tgk next tin camner..kalo takde effect gak, ohh selamat tinggal Pediasure. Btw Dr Azizi tu kata, peadiasure tu harap je mahal, tp senarnyer tak membantu sgt pon, except dia nyer kalori lebey sket from susu biasa yg murah2 tuh..ntahla...tgkla camner kan. And yg membuat aku tersenyum sket, doc kata anak awak ni kurus sbb genetik ni...hehe mama terperasan sekejaps!

3. Idlan dah nak masuk 1thn 9bln tak lama lagi. Vocab dia masih kurang lagi, yg paling jelas sebutan mama, abah, dog, nanana (banana), bobob (spongebob), papada (papaya), abang...tu je kot tapi tu pon dah cukup memberangsangkan pd kami. Seronok hati bila dgr bgn pagi jek sebut "mama mama mama"....lembut plak tu sebutannyer comei jer

Financial:
Spt julie, kitorang pon tgh lancar kempen berjimat cermat (walaupun kekadang aku terbabas). Loan umah dah kena bayar mahal, gaji tak naik, so camner tuh? Skang tgh berusaha utk masak sendiri kat umah. Berjaya bwk bekal ke ofis sekali sekala, tp kadang tu tak berjaya sbb bgn lamat hoho. Tapi bulan pose ni kena mendisiplinkan diri utk msk sendiri caiyo caiyo! Dan kena tahan diri tak pegi JJ Equine tu every weekend. Susah gak bila umah dekat sgt ngan tpt shopping, asyik tempted je nak pegi..demmm

Taun ni jugak berazam nak buat biskut raya sendiri, biskut pertama dah ade dlm list..insya allah sedap hehe, tgh cari resepi2 lain yg best.

Diri:
Insya Allah aku akan proceed jugak master kali ni, walaupun nanti kalau tak dpt scholar, kena korek savings utk teruskan. Kalo Aini bakal pakai jubah UIA, aku plak bakal konvo kat utara...waaaa jauh tu beb hehe bley terbabas shopping ke Langkawi terus ahakss....(dah berangan jauh, padahal blum register pon lagi :p)

Lagi satu, lately aku senang benar kena migrain, kadang tu tak semena-mena sakit pala, padahal mkn cukup, tido cukup...ntahla ape jadi....perlu ke jumpe specialist eh..takut plak, tapi malas nak pk hoho. So slalunyer rely pd ponstan jela.

29 comments:

aida said...

normal la berat camtu, fawwaz dari satu tahun asyik 10 kg je.. tak yah la nak tukar-tukar susu.. nanti membesar la budak tu, dont worry ok

yatipruzz said...

ye ke..tp fawwaz nampak montel je hehe.

Aku bukan ape, pressure dr org sekeliling la nih...i.e mak aku hoho

puterikiut said...

yati.. dini pun sama.. 10kg tak bertambah.. mmg susah sangat nak makan.. susah gile2... nasik tu die buat main je.. susu je lebih.. kak nieta rasa mmg ikut genetik gak.. kalau kiter nie bukan kategori besar takkan nak harapkan anak montel..tul tak? asalkan dia sihat ok la.. mcm dini plak kena kecacingan.. sian die haritu demam + muntah2... nie tengah berubat lagi nie

yatipruzz said...

ala cian dini. Ubat cacing dah penah kasi ke kak? kuar byk ke cacingnyer?

siku|at said...

baguss bagusss.. esok update lagi ye!, tak pun ptg nih wat entry lagi ye.. walaupun berjauhan, atleast blog nih buat rase dekat aje.. update selalu ttg kengkawan..

ttg berat badan tuh, Amirul yang tembam dan berisi tuh senarnye berat 12kg jek yati.. itu dah 2 tahun dah umuqnya.. betulla tuh.. genetik.. rangka besar mama & papa.. hehehehhe.. Atiqah.. plak 10kg.. skrang tak sure laa.. dah setat berjalan.. leher pun dah nampak dah.. kurus sket kot.. (har harr.. )

myjulieyana said...

atiqah dah nampak leher?? caiyo caoyo! hehe

yati, Aisya yg 2 tahun pon berat almost 12kg jer.. kite ingatkan dah 12kg + sbb rasa berat sgt.. Aisya tinggi.. sbb tuh berat sket.. badan nampak cam kurus gaks.. even kuat makan & kuat minum susu tapi sbb kuat berpeluh (metabolisme tinggi) cam papa dia kot.. sbb tuh maintain tak naik2.. kalau ikut mak dia, rasanya kena berat lagi =P so, janganla risau.. as long tak underweight it's ok.. pediasure tuh mahal, tapi bagus utk gigi sbb takde/kurang gula.. yg penting takde cacing, and makan healthy food.. doc tak suggest ker ambik Vitamin C ker, Scott Emulsion ke? ke takut allergy preservatives?

myjulieyana said...

yati, kite pon tak rajin cam awak.. makanan utk Aisya sama jer dgn apa yg kite makan.. kalau pedas sket pon Aisya terpaksa makan sambil cakap pedashh.. good yati good!

Anonymous said...

la yati ni..susah hati pulak die..jgn risau..hehe..tu sbb genetik tu..at least die minum susu ok la yati..bagus betullah yati ni..kalu su tak pulak risau sgt bile lutfi tak mkn..skang ni die dah 14 kg..bile naik mesin penimbang tu mesti mesin kate slim..hehe...tinggi die 96 cm..

sonok idlan dpt mama yg rajin masak bukan cam su..haha..boleh dikira ngan jari baper kali masak..Lately lagik la tak larat...hehe...die mkn ape yg kami mkn..kadang2 sian gak kat die..tp apakan daya..hehe..alasan la tuh kan...

bagus yati..teruskan usaha..beraya dengan kuih raya buatan sendiri la thn ni yer..Alhamdulillah..

-su-

aida said...

yati, fawwaz tu nampak montel, tapi montel dia tu dari dulu sampai skrg camtu, bab makan makin kurang dah makan, aku bagi nasi 3/4 dia buat main..

pressure sbb org tua lain tau beb, ignore je.. takkan nak paksa budak tu makan, kang muntah, sian.. lagi sedih nengok

yatipruzz said...

hehe takpela lega hati kita korang ckp gitu. idlan mkn lysine, tp tak tambah pon selera dia hehe..Vit c pon mkn...tp tade effect :p

tapela...kite akan cuba meditate diri kita supaya tidak pressure haha

psst: ari ni dah dpt surat dr gm alhamdulillah...rezeki nak buat mba kots hoho

siku|at said...

cakap pasal makan..
amirul suke makan nasi beriani.. nasi lemak.. yang pedas-pedas, yang ada rasa-rasa mcm-mcm..

awak tak terai ke bagi dia makan.. yang kita-kita nih makan ? mana la tau..itu selera dia.. hehhee ??

yatipruzz said...

hoho mirul advance semah. Yati penah try kasik kari and benda2 yg pedas sket yg kami mkn..tapi dia x tahan, wat muka pedas geleng2 pala hehe. Idlan feveret dia nasi ayam.

kalo sunkist yg masam tuh..berkerut2 muka dia

lutfi dah 14kg? alahai bestnyer dengar hehe

aida - aku kalo suap idlan mkn sure lebey sejam baru abis. Tu pon kena tgk kartun ato baca buku, sambil mulut aku x berenti berckp nak attract attention dia. Slalu dinner tu aku akan duduk dr 630 sampai 7 lebih utk suap dia mkn..mujur kartun byk kat tv time tuh haha

safurah said...

awak dah nak start MBA ek? bestnyee.. syabas heh! Ilish ni tatau apa berita lagi.. hari tu dah submit sumer form n dapatkan reference boss dia. Kita lupa la.. awak amik kat mana? sama macam Zarid punya dulu ke?

yatipruzz said...

awak, blom start lg la..bulan 10 start, tp offer letter x dpt lagik pon hehe. Mintak kat uum, sama tpt ngan zarid famy sume tuh

mardhiah12 said...

huish...sekali aku tak masuk berlambak bagi komen. tahniah sbb dpt naik gred, 22 la ek? backdate sampai bila. lepas ni kena belanja aku san francisco cofee, haha.

selamat start study. mulalah berkejar dgn assignment, mid terms dan sbgnya. aku lambat lagi kut nak pakai jubah tu, abis study pun tahun 2008..dlm bulan 10. paling cepat pakai jubah pun konvo 2009. ntah2 ko pakai jubah dulu dari aku, hehehe

p/s silalah aim jd best student :P ko tu kan terror :P

mardhiah12 said...

lupa nak ckp, auni 7 afif mkn byk sgt. kalau aku mkn nasi tu, tak sempat nak menyuap. sorang duk sebut nak tak berhenti, sorang lagi, bunyi mendengus2 nak punya fasal. tapi dua2 badan kecil je sampai sekarang. so tok sah risaulah idlan tu.

yatipruzz said...

aku pun rasa abis 2008 jugak kots (aku berkobar-kobar skali x dpt pon offer letter malu jek hehe. Aku tepon dia kata lagi 2 minggu baru tahu dpt ke tak)

san fransisco? bley bley insya allah..ntah bile lah aku nak sampai menara tuh beb.

aku sronok tgk budak2 mkn byk, mcm aku ni, kena cuba pelbagai trick dan pujuk rayu nak kasik dia mkn hehe

farradasmiley said...

Mus'ab pon beratnyer hanya 10kg dr setahun dulu
Dah kasi vitamin,pediasure, masak macam2 but still no improvement
Badan dia mmg boleh nampak tulang maa
Adiknya pulak dh 8kg..adik die sume yg aku masak dia makan
Aduh..mmg feninnnn la pkr budak tak suke mkn

myjulieyana said...

yati, cuba tanya kat nursery dia makan banyak tak? kalau byk, tanyela apa diorang masak.. ker mmg idlan nyer food awak masak?

kite semua nursery masak.. punyela malas.. sampaikan a few days ago kite tanya nursery, pepagi aisya makan ape.. hehe.. teruk tak mak dia? makcik tuh kata makan bihun ke, ikutla apa diorang masak.. aisya nih terlalu suka makan.. pantang nampak tupperware atas meja.. minta biskut, kurma, kismis, oren, roti, nasi, semua laa.. pantang nampak.. tapi dia tanak kite suap, especially nasi or sup2.. semua nak mkn sendiri.. senangla juga sbb kite takyah tunggu tapi leceh sketla lepas dia makan kite kene mengutip & vacuum.. baju toksah cakapla.. semua kaler ada.. tapi berat dia maintain dah 1/2 tahun camtuh..

siku|at said...

uiiiyy...ramainye komen, paling best sekali pasal belanja coffee san francisco tulaa.. Yati.. jgn lupekan kite ye!. hahaha.. Mencabar jugak la bile lalu dpn kedai kopi baru kat menara nih.

Azam - sebelum ramadhan.. kena gak singgah minum kopi secawan nih.. kalau tak, nanti pendam rasa sampai raya.. hohohohoho..

myjulieyana said...

cemaaahhh.. samela kite.. nak gak minum kopi tuh sbb skang dah banned starbucks & seangkatan dgnnya.. tapi san francisco tuh kat US jugak kan?? (kompius)

yatipruzz said...

itula..san franscisco ni bley ke minum senarnyer? ke seangkatan ngan starbucks tuh?

kite taknah try kopi dia, cheesecake penah ler

yatipruzz said...

julie-kat nursery derang msk bubur, kadang idlan mkn, kadang campur ngan bubur/nasi kite msk..depends pd mood dia la. Tak byk mane pon mkn kat nursery tuh sama jer

encik munir said...

sebab aku takde anak, so tanak komen pasal anak2...

tapi aku ucapkan kau berjaya melepasi halangan buat MBA tuh...hohohho...hopefully kau grad skali ngan aku tahun depan...

goodluck untuk kita!

yatipruzz said...

munirrr - ko x grad lagi eh?
taun depan is 2007, aku maybe abis 2008. tak dapek pegi skali la beb :)

puterikiut said...

yati.. cacing takde la kuar2 tapi tanda2 tu ade la.. cthnye die tak lalu makan.. pastu hari demam muntah2.. pastu muka die ade jangkitan kulit..mak kak nieta kata bunga cacing.. kalau gi klinik dr tak bagi ubat sbb dia kecik lagi.. so kitorang ambik ubat traditional.. mintak2 lega la lps ni.. psl makan tu mmg dia pun taknak disuap.. sume nak makan sendiri.. sebijik mcm myjuliena.. pastu kalau dah makan sendiri tu paham2 la tumpah yg lebih.. mak kak nieta kata jgn paksa kalau derang tanak makan.. sbb kadang2 derang nie ikut umo.. dah besar insya Allah dia nak makan.. asalkan dia menyusu kire ok dah.. sebulan baper tin? kalau dini sekang nie sebulan 6 tin.. (termasuk bagi kat pengasuh)..pasal bab2 makan pulak mmg kitorang bagi makanan yg kitorang makan sbb jgn harap dia nak mkn kalau mcm2 bubur tu.. nak makan mcm org dewasa gak.. termasuk ulam ..hehe fave dia aiskrim mini cornetto tu.. setiap kali balik umah mesti gi depan peti ais sambil mintak "keim..keim.." kelakar kan?

yatipruzz said...

cian dini, get well soon ok. taknah dgr plak bunga cacing nih.

dini mkn eskrem slalu eh? hohoh kitorang kedekut sket, jarang kasi idlan mkn eskrem or coklat or cekedies...bukan everyday gosok gigi, takut gigi cpt rosak plaks nnt

puterikiut said...

nak buat mcm mana yati die taknak makan yg lain.. coklat die tak suke sgt cume aiskrim tu sian pulak kalau dia mintak2... lagipun mini kan kecik je.. sib baik la si dini pantang nampak berus gigi..cpt2 nak berus gigi (alasan nak mandi/main air).. derang kan suke mandi..hehe so kitorang bagi berus gigi kat pengasuh 1 kat umah 1..kire 2 kali sehari la die berus gigi

Pruzz said...

tatau la ada orang yg baca lagi ke tak. Tapi, kalo korg bercadang/ sedang wat master/phd dlm Islamic Finance/Banking, leh try apply scholar bank negara ni. Tolong war2kan ke kengkawan
Aini, ini info scholar Bank Negara utk sesapa yg wat master/ phd dlm Islamic banking/finance. Boleh warwarkan kat kengkawan

http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=200&pg=618&ac=529