02 March 2009

baking class

Penat banget dan tak cukup masa!
That’s what I can conclude from last Saturday’s baking class @ Yummie.
From 1030am up till 545pm, brape jam tu berdiri lenguh2 kaki rasa.
Pergi solat pon cepat2, pump pon cepat2, lunch pon express giler…sumer gara2 excited nak blajar!
Tapi overall, mmg puas hati even tho class tak cover covering big cake with fondant.

So ape yg ku blajar from Chef Asma?
Buat butter cupcake, buttercream icing, royal icing, fresh fondant, coloring fondant, covering fondant cup cakes, gum paste, and last but not least, cara2 wat gum paste flowers. Tang tu makan paling byk masa…yela sumer tak expert, terkial2 nak buat bunga walaupun sekuntum :p

Pepe pon, ilmu still tak cukup…dan aku still tak konfiden nak buat fondant wedding cake. Rasanye kena pegi class khas utk cover fondant cake sahaja…baru puas! Chef Asma cuma ajar cover cup cake with fondant…tu pon cupcake ku tak kemas, and ade fondant yg terpecah hehehe. Padanla org charge mahal utk wedding cake…nak buatnyer, mak aiii penuh dgn seni dan kena extra careful nak menghandle fondant itu! Memang kena ade patience and passion..kalo idak confirm takkan menjadi :p


Anyway, class harga RM180...agak murah compared to other classes yg pernah ku survey before this.
Sape minat bley mintak full class schedule dari Yummie...bulan March nyer schedule belum kluar lagi kots.

Ok kite layan gambar sat…ku cuma berjaya wat 9 ketul jer hihi




Rose, daisy, and chrisanthemum

Dan ni adelah my latest baking tool...gum paste tool set tu rege nyer RM143.50...mahal bangets kan?? anyway sume barang2 Wilton mmg mahal :p Rasanye so far i've spent more than thousand for baking tools...tu belum masuk kalo nak upgrade oven wink wink* Hopefully satu masa nanti boley la ROI balik sumer cost2 yg dah di spent kan ini :) Tool set tu baru guna sket...actually ku sendiri tak brape paham lagi function for each tool...beli semata2 utk class ni tau hoho. Tunggula bila ade masa baru bley explore...nak wat gum paste flower kena duk dediam sehari suntuk belek benda tuh je...tak bley ade intervention...idak for sure payah nak concentrate :p

2 comments:

Farra said...

wah..hebat2

i know chef asma

aku lg la..dah lebih 3.8K on baking tools..oven rm1.75K..mixer RM1.8K..so campur lg benda-benda lain

huh..tak daya den nak main ngan fondant..angkat tangan beb! nak fokus unit trust ;)

puterikiut said...

bestnye jamu mata.. takde berbakat nak buat gitu..