24 April 2009

EBM management

Semalam saya cuti..pergi follow up check up utk gastrik. Dan alang2 menyeluk pekasam pegi J-card day di rumah kami. Entry pasal jcard kite cerita later okeh :p

Anyway, alhamdulillah stock EBM saya masih mencukupi...mungkin berkat fenugreek kots (saya dah stop longan, muak dan tak terminum dah rasanyer)…dan usaha yang berterusan. Instead of 4x pumping session (sekali b4 kuar ke ofis, 3x di ofis), saya tambah satu lagi sesi di waktu mlm before tido. Jadi dlm sehari saya dpt buat 1-2 extra packs EBM memandangkan consumption firas dah berkurangan sket minggu ni (at most he takes 24oz). Oh jgn lupa pump di hujung minggu sekali ok. Harap kengkawan yg selalu email saya tuh bolehla apply cara yg sama utk tambahkan stock korang.

Disebabkan malas nak thaw susu utk dibekalkan ke nursery every night, makanyer saya ubah sistem EBM saya from supplying the thawed ones to the fresh ones. So skarang saya cuma supply fresh EBM ke nursery, if ade extra baru di freeze kan. Lagipon the oldest EBM stock adalah bulan March…so lambat lagi nak expired. When it nears the expiry date barulah saya akan guna balik frozen EBM tuh. Senang dan sgt menjimatkan masa :)Selamat tinggal kpd thawed process, dan process mentransfer susu dari bekas2 dadih ke 6 biji botol…lega rasa!


On unrelated note, Firas skarang dah sibuk pulling up himself utk berdiri dan menghenjut-henjutkan badan dgn jayanyer. Well, menyusur tak laju mane, merangkak plak baru 2-3 steps...tapi nampak gaya dia lebih berminat nak berdiri. Caiyo caiyo adik!

6 comments:

puterikiut said...

yati..maknanya setiap hari yati pump 6 botol atau lebih la ye.. 6 botol penuh ke? byk nyer..

y@tipruzz said...

eh tak la...6 botol 4oz yg disupply ke nursery. supply saya around that la jugak. kalo pump mlm dptla lebey sket utk stock up.

jeti said...

rajin tu thawed sampai 6 bekas.. :D ..aku cairkan 2 bekas, with 4 yg fresh..bagi campur2...sbb susu yg frozen tu sure tak sebest yg fresh kan :d ..

tp on friday, sume stock fresh..kot ade terlebih bole la simpan kasik beku :)

y@tipruzz said...

hehe aku 6 bekas dadih frozen, 2 botol fresh. Skang sumer kasi fresh je sbb malas. And betul kata ko, yg fresh of course lagi byk khasiatnyer!

ummuizz said...

Salam ziarah dan taaruf...
Bila baca ttg semangat ibu2 bekerjaya yg bf ni, saya jadi encouraged smula. Tapi supply saya makin berkurangan.
Fenugreek tu macam berkesan je. Boleh kongsikan dgn saya x?

y@tipruzz said...

salam ummuizz. Em fenugreek tu kadang cam berkesan, kadang tak pon...ntahla depends to individual. Tapi yg pentng, kena rajin pump. Try increase ur pumping session ok :) And drink a lot. Myself bila pose ganti, supply serius drop teruk huhu