11 May 2011

mode "RISAU"

Saya, mama yang sedang risau amat sekarang ini.
Risau sebab anak sulung nak exam minggu depan. Peperiksaan penggal pertama yer.

Seminggu nak exam, baru sekarang mama suruh si anak ulangkaji.
Bila tanya anak, dah belajar sampai mana? Si anak pun jawab..sekian sekian.
Dusss lagilah mama panik, sebab dah banyak belajar, maka banyaklah kena ulangkaji!
Dusss sempat ke tidak ni????

Kelmarin, mama buat jadual ulangkaji ekspress. Hari ini belajar subjek apa, esok subjek apa, dan seterusnya. Dengan harapan…sempatlahhh cover semua!!!

Kalau ikut mama dia, style mama zaman dolu-dolu..memang jenis yg suka study last minute.
Tapi last minute tu, memang mama pulun habis-habisan lah. Siap berdoa supaya tak jatuh sakit, sebab kalau tiba-tiba demam, duss harus kosong lah kertas jawapan mama sebab tak sempat study :p

Saya tak pasti kalau si anak sulung ni boleh ikut style mama dia – study last minute.

Serius saya risau, in fact risau saya sekarang ni lebih over berbanding risau diri sendiri time nak sit exam dulu :p

Minggu ni, setiap hari saya tak benarkan si anak sulung keluar bermain petang2. Lepas balik sekolah, kena study dgn abah (sebab mama balik lambat dr abah). Weekend pun tak boleh keluar ke Jusco atau Tesco, kena study jugak.

Uh uhhh doakan anak saya yer!

p/s: Sekarang mama dah tahu macam mana rupa pokok keembung. Sangat teruk ok general knowledge mama....:p

15 comments:

CT said...

wahh...all d best idlan...insya-Allah sure boleh buat yg terbaik...

asz said...
This comment has been removed by the author.
asz said...

sama le risau jugak..tp ustad cakap kena lebih risau kalao anak tak masuk syurga..dush kena sebilik kat kepalo mokcik ni

yatiscloset said...

ayni - hehe betul kata ustaz tu kan. biar seimbang dunia akhirat....ameen

Ummu Auni said...

mama, ibu saya pun ajar saya malam je - auni :)

ummi said...

good luck Idlan. Idlan terer, insyaAllah crash-course pun jalan dengan dia :D Mama jgn risau2 sgt, insyaAllah, budak2 ni hatinya terang.... tak macam kita he he.

y@tipruzz said...

tapikan k.tie, saya borak ngan husband, rasanye dulu2 zaman kitorang takde plak blajar time sek ren ni hehe

Abah said...

Perbualan atas motor pagi tadi.

Abah: "Nape Idlan suke gi skolah awal2?"
Idlan: "Nanti Idlan boleh baca Al-Maathurat kat surau"

ummi said...

yati, kita masa budak2 pun alhamdulillah hati terang terima pelajaran. skrang je.. he he.. susah nak ingat, susah nak serap info :D

CT said...

subhanallah..bagusnye idlan baca mathurat....aunty yg dah tua ni pun jarang berkesempatan dapat baca...insaf sekejap..huhu

yatiscloset said...

k.ct- alamak saya pon baru tahu anak saya baca mathurat kat sekolah sob sob...rasa hina plak diri ni dah lama tak baca huhu

CT said...

my kids buat solat dhuha kat sekolah...mama die je x buat2...niat je lebey...

baru settle jadikan solat as routine to anisah...pasni leh try ajar mathurat gak la..biar pandai mcm idlan..:)

Abah said...

Abah pon terkedu tadi...alhamdulillah, tak sia2...moga istiqamah, amin...

y@tipruzz said...

k.ct - mak mentua ckp kalo rajin solat dhuha Allah akn murahkan rezeki...sy try wat as routine kt ofis still x berjaya....kena lebey strict ngn diri sendri pasnih huhu

CT said...

iyup, dalam buku solat2 sunat pun mmg die cakap kebaikkan solat dhuha mcm tu...

tapi ai pun sama mcm you...x berjaya tarbiah diri lagi...kakak kat sebelah ai ni mmg wajib gi...jarang la miss...