17 June 2012

Amazing Perth! - Day 1 (Danish Patisserie + Caversham Wildlife Park + Margaret River Chocolate Factory)

Ok sambung lagik jom! Sebelum lupa, every cost listed in the entry is in AUD. Untuk reference, time saya tukar duit the exchange rate was 1AUD = RM3.13.

As mentioned earlier, we got thru the custom checks pretty smoothly. Performed the solat Subuh at the 'Quiet Room' at the farthest corner of the airport, next to the car rentals booth. Before that you need to take the wuduk at the nearest toilet (dun forget to bring empty bottle whenever u go to their toilet since they dun have pipes ya!).

'Quiet Room' where the prayer space is shared between muslim and muslimat.

our kids :) Semua segar bugar despite it was still too early in the morning! They must be as excited as their moms n dads ngeeee

Here we go our rented Kia Carnival, ready to kick off the day! It was pretty cold outside, i believe the weather is around 12-13 celcius degree. Cuma 3 family je yg sewa kereta during our first 2 days...so kelana konvoi 3 kereta jelah...2 Kia Carnival + 1 Ford Falcon.

Aussie rules require child below 7yrs old to be seated in a car seat/booster. Lucky both of them kind of adhere and listen when instructed to seat inside there :)

Our first destination of the day as recommended by forumer, Danish Patisserie. Located about just 7km from the airport, it offers assorted range of pies, pastry, breads and many more. What's important, all are Halal :) It opens from7.30am - 2pm on weekdays. Ops jgn lupa kalau sewa keta, please la sewa GPS skali yer. It does u wonders!! Kalo tidak sure sesat ntah ke mana..silap2 leh sampai Sydney kui kuii. For car rental, the initial quote given to us was AUD320.99. Later when we returned the car, the final bill was only AUD288.79 (inclusive of 2 child seats + 1 GPS). Kurang dari bill asal, so senyap jela..dun query!! hehe. Ada diskaun given for 'on the road expenses' which seriously i dunno how to interpret...tapi layanzzz...rezeki la tu!

The moment we arrived here, it was raining quite heavily.Sangat sejukkkkk!

Pening dan rambang mata! tak tahu nak pilih yg mana...everything looks good n yummylicious!

ok bila tengok ni rasa cam nak giler...nak terkam dan ngapppp terus pon ader :p

bee sting, apple struddle, etc etc....memacam nama ader...den tak igt dah hihi. Yang pasti semua nampak cantik dan sedapppps

Murah giler kan harga pie dia?? dahla besar...makan seketul konfem kenyang macam penyu. Eh tapi jgnla convert rege pie tu ke RM...konfem korang rasa cam mahal :p

close up sket..kasik korang terliur hehe. kalau nak, tunggu next AA promo silalah beli tiket ke Perth yer :)
Anyway this is called Tray of mini tarts - $11.75. We spent close to $70 over here..kaya kejap org Danish tuh kuikui

Despite the heavy rain, we headed straight to Caversham Wildlife Park since it was quite near from Danish P. We entered the Caversham Park, pergi toilet kejap, and later decided not to tour the park since it was still raining...dahla sejuk, kalau demam tak ke haru..dahlah baru 1st day kan. So revert to plan B, that is Margaret River Chocolate Factory, which is about 15min from Caversham..dekat jer :) Entrance fee : free. Sila sediakan duit utk shopping coklat saje ekkk :p
 
jeng jeng jeng...nampak chocolate truffles n praline tuh??? 

inside the choc factory. There's a room with viewing window where you can see the staffs making the chocolate, there're 3 big bowls of free chocolate pastilles for tasting, and there're loads of chocolate for you to just pick and pay! Before bayar pls do the mental calculation yer. The chocolates are quite pricey anyway, taste-wise of course different from coklat Mesia hehe. 1 small choc bar costs us around AUD7!

bila tgk ni aku cam rambang mata kejap...pening lalat tak tahu nk pilih yg mana satu. Before u pick your favourites pls ask the staff which one doesnt contain animal fat and alcohol. One choc truffles and praline is AUD1.95. Seketul kecik je tu tauuu...takleh beli byk2 nnt bankrupt haha
 
We also bought this. Dah lupa ape nama dia...harga AUD3.95 seketul.

The heaven of free choc tasting is that you can come n grab these pastilles as many as u want! No restriction at all...tp cover2 la sket kalo repeat byk trip tuh...dun make it too obvious malu plak rasa haha. My kids mmg ntah brape kali repeat amik chocolate nih...termasukla si kecik Ammar tuh. Amboi bukan senang dia nak dpt chance mkn coklat sekali byk camni :p Sedap woo pastilles cinonet nih...i like the milk chocolate most! Beli jugakla sepeket kecik AUD5.

outside the choc factory. The rain just stop, matahari baru mula mengeluarkan sinarannya. Alhamdulillah.

Our catch of the day.


While waiting for Farra's family (rupanya korang tido dlm kereta yer cess sabau jela hehe) we buy the time by sipping into their famous hot chocolates. Emm review? sedapla jugak but too sweet to my liking...err sgt muak cannot go too much! harga segelas AUD4.50 tak silap.

our family with Semah's and Farra's.

Lepas kenyang makan coklat free, we headed back to Caversham. Hari dah panas balik, it's just nice to walk and tour the park with this weather. Entrance fee adult AUD23, child AUD10. No family ticket...so terpaksa beli asing.


Here we go, they hv kangaroos, koalas n wombats. We intend to catch the Molly's Farm show at 1pm and wombat show at 2pm. Apart from the above, Caversham ni byk burung jer...agak bosan haha


Highlights of the trip - jumpe kangaroo!!! Actually telah berlaku suatu tragedi di sini di mana our kids cried their lungs out when they got trapped and surrounded by the hungry kangaroo! Giler tau, the moment i stepped in passing the gate, dah nampak beberapa ekor kangaroo running towards me dlm keadaan yg sungguh ganas. Mula2 igtkan jinak..pastu in just few seconds tgk2 dah ramai yg kerumun keliling kami...cuak pon ada. Kids ape lagi, berlari menyelamatkan diri. Firas peluk2 mama, ammar nangis so terpaksa dukung...idlan? haha si abang long dgn amirul siap2 dah melarikan diri jauh dari kangaroo meninggalkan adik2 mereka! Ika adik si amirul nangis terus sbb claim kena gigit kangaroo. Ariff penuh drama mengalirkan air mata ketakutan...kesimpulannya, kanggaroo2 itu telah meninggalkan kenangan pahit buat mereka semua haha! I think kanggaroo tu tgh lapar giler kots, dahla baru hujan, probably belum feed lagi..sbb tu bila nampak manusia depa macam nak terkam!

tgk ape depa tgh buat tuh? hehe jgn kacau...kang kena serang kanggg

ecece nampak cam jinak kan. Mula2 memang ok...tapi bila geng2 dia dah start datang, aduyaii rasa horror!

pic taken from outside the gate. Kanak2 dah menangis..mak pak terpaksa keluar. Actually aku pon takut bila kena kerumun gitu kui kuii. Berbeza la dgn kanggaroo dekat Gold Coast dulu, situ semua jinak and lepak je...byk tido je, so nak amik gambar pon tak takut...leh pegang2 depa dgn perasaan aman :)

this is Llama...tinggi kan?

Ammar dah kepenatan, terpaksa masuk dlm sling utk kasik dia tido. Cuaca sgt sejukkkk

waiting for sheep shearing show

abah jadik volunteer! hehe tu la sape suruh duk depan kan...kan dah kena panggil :p

sori bah, mama dah lupa ape yg awak kena buat? hehe

proses mencabut/shave bulu kambing. Nampak senang, tapi agak horror sebab ade terkena daging kambing ni...siap berdarah lagi sian dia.

last skali kami tgk koala. Tido je mamat nih. Fact #1: koala sleeps for 23 hours in a day. 1 hour je dia berjaga. Fact #2: jangan pegang koala dekat tapak tgn anda, sebaliknya sentuh dgn belakang tapak tgn je. Fact #3: jgn pegang daun2 pokok tu, nanti dia takkan makan dah daun2 tuh sbb dah terbau tangan kite. Isk susah jugak kan pantang larang si koala yg comel nih!

mak ude!

kiut cam ammar :p

7 comments:

Smiley said...

seriyes x puas pusing cavershamm sbb ujan lebat ..ekceli kami ingat nk pusing lagi

sedap gle tido kat choc margaret tuh..haha..mata taleh bukak cam ada glue

y@tipruzz said...

Aku duk igt ank2 ko meragam..tu yg x turun2 dr keta..

aida said...

Huhu next trip leh aku g perth

LiTtLe^m3 said...

Woww best :) cepat2 sambung...

Idlan said...

pusing2 tangan tu sbb ikut cara koboi bancuh teh..drg pusing2 kole tuh supaya daun teh akan bercampur rata & akan turun kat dasar kole.. skill yg penting adalah pusing tanpa air tumpah..cam abah kite yg hebat tuh

Anonymous said...

Salam, nak tanya pasal sling, how old is Ammar? Sling apa yg you pakai? Berapa berat Ammar? I have 2 year old daughter, there are times that she wants me to carry her... sbb nak tidur... tapi tak larat nak dukung tgn. adakah sling is one of the solutions? Dia agak berat, pakai nappy size L... tak sure her exact weight. Thanks..

faizah said...

nak tanye jugak--u beli tak empty seat utk ur infant?