22 June 2012

What did we buy in Perth?

Day 6 (12 June 2012) -We woke up as early as 2:00am to freshen ourselves and get all things ready as the airport service shuttle are coming to pick us up around 3:00am. We booked the Perth Connect bus via online from Malaysia, and only paid for their service to the driver incharged on the day they fetched us. Charges is AUD48 for our family (3 adults, 2 child).

Arrived at Perth International Airport around 4am, the kids were wide awake except Ammar, who was still deep in slumber (tgh mimpikan kangaroo kots hehe). I pre-booked 35kg luggage before our departure to Perth, and last night while doing the packing we estimated that there will be at least 15kg excess luggage that we need to pay in extra. Nak buat camner kan...damage done already, so kena pasrah jela with the excess. Time check in, wallet dah prepare utk bayar the excess luggage, and we were kind of worried when seeing Aini and her mom busy taking out few things from their luggage in front of the check-in counter...haaa ni mesti kes excess jugak nih! hehe

Our turn came, hubby shoved off our passport and the boarding pass, then the lady asked us to put our luggage on the trolley...after 2 bags the scale showed 35kg on the dot....and we have another 2 bags left unweighed! Jeng jeng jeng!!! Then she instructed to put the rest of our luggage...satu persatu kami letak, and i just couldn't stop staring at hubby when we looked at the weighing scale. Excess almost 15kg exactly as what we expected! Senyum sajelah...then dia mintak kami angkat Ammar since stroller has to be checked in as well. Dia point out satu free stroller dekat airport utk kami ganti letakkan ammar yg tgh syiok tidur tuh. Then stroller pon jatuh masuk ke dlm lorong trolley tuh. Then dia pon ckp..ok that's it...thank you. So i was like....ehhhhh dia tak suruh bayar pon the excess??? macam terpaku seketika..minah ni tak perasan ke, atau sengaja buat2 tak perasan eh? Memang rezeki kami betul lah hari tuh...kami pon berlalu dgn hati yg riang...syukurrrrrrrr!

Since we still have ample time before boarding into the departure gate, sempatlah makan pie dan roti2 yg dibawah dr apartment. Early breakfast habis hehe. Then masuk departure gate around 530am kots and get ready for Subuh prayer.

Finally si kecik ni sudah bangun! Si abang2 segar bugar even tho still early in the morning.

geliat tak hingat
 
Ok back to the post title...these are some of the things that we bought in Perth. Those were bought in E-Shed Market, Fremantle. Kids tshirt 3pcs AUD20, adult tshirt AUD10. Cap tak igt brape. Keychain 6pcs AUD6.95. Koala 12pcs ranges from AUD1.50-2.  Lanyard AUD2. Pen set + key ring AUD2.50.

kangaroo yg besar sket belah kiri tu seketul AUD2. Tu idlan dah book utk cikgu2 dia :p

these are mine!! suke suke hehe..apron set sekali dgn pelapik oven + mitten. AUD6 jer! Pasni kalo bakar kek mesti teringat Perth ewahhhhh

Cadbury Favourites tu beli dekat Big W..AUD5 sajerr sbb tgh promo. Normal price dlm AUD8-9 tak silap. Disebabkan kotak tu bulky, malas nk beli bebyk...tp bila balik Mesia..rasa menyesal plak iskkk.  The rest of the chocolates tu beli dekat Margaret River Choc Factory. takleh beli byk sbb mahal amat! Yg kotak hitam tu hazelnut bar, rasa mmg sedap lagi terangkat! AUD6.95/bar. Yg kotak merah orange tu milk choc pastilles...AUD4.95/box. Ada perisa milk choc, dark choc & white choc. Ni lah pastilles yg anak2 kami duk repeat amik berulang kali sebab free kuikui! Tak dinafikan, pastilles ni pon sgt sedap...very the milky gitu. 

nuts cluster

close-up sket. Atas kiri tu Macadamia Cluster, kanan tu Cashew Nuts Cluster. Seketul AUD3.25. Yg bwh tu choc praline..tak igt perisa apa..yg putih tu oreo. AUD1.95 seketul. Yang cluster tu sgt sedap...yg praline tu biasa2 jer rasa dia kurang milky.

Ni antara benda yg paling berbaloi-baloi yg berjaya kami beli. Bought at Nike outlet in HT. AUD25! This one for Ammar...tp ammar takleh pakai lg sebab besar...tp harus beli jugaklah sbb murah kan hihi

The red one for Firas! dekat HT takde jumpa size dan design yg cun utk Firas...akhirnya yg ni beli dekat Foot Locker dekat Hay/Murray St area...AUD30.

Ni utk si abang long. Kasut paling mahal yg kami beli AUD50. Beli dekat HT jugak.

Kekanak dah ade kasut baru, mama pon harus ade jugak kan hehe. This is Nine West, beli dekat HT. Price tag tulis AUD49, tp time nak bayar dia ckp ade another 30% discount...mujur tak pengsan bila dengar! :p Kalau tak memikirkan excess luggage, harus mama tangkap barang 2-3 pairs lagik kuikui

Inilah yg dicari-cari sedari hari kedua kami di sana...dan akhirnya ketemu jua di hari terakhir kami berada di bumi Perth! Kata org kalau dah rezeki tu tak ke mana ye tak. Cuisinart Belgian 4-slice waffle maker. AUD85. Nek umi pon beli seketul utk dia :) Apparently tadi timbang berat ai dah naik sekilo...i bet sbb duk asyik makan waffle for the past few weeks kots arghhhhhhhhh

 i like i like!!

 4-slice at one go! senang banget gitu :)


Hah ni satu lagi benda yg tersgtlah value buy yg berjaya dibeli kat sana. Corelle Simple Lines 16pcs square set. Beli dekat Big W Joondalup Lakeside. Time surf dekat mesia rege AUD87.50...tp bila sampai sana derang tgh wat sales...jadikla AUD65.25 sajerrr...sila jgn jeles :p Yang round set cuma AUD41.25...gilers kannn. Mujurla saya masih waras lg time tgk price tag tu kalo tidak hubby mesti muncung kalo kena carry byk2 kotak hehe

Ade beli jugak 4pcs loose dining plate (AUD6.44/pc) + 1 oblong bakesware (AUD19.38). Dekat Big W Belmont dah takde oblong bakesware tu..i guess sold out kots.

inilah dia milk choc pastilles yg kiut miut dan sedap tuh....

khas buat tatapan Farra. Wallet pink Kate Hill AUD14.95. Aini and her mom beli byk ketul aku rasa hehe


Fridge magnet AUD2.30-3.00/pc. Belah kiri beli dekat area Hay St..kanan tu beli kat Fremantle.

So ini adalah detail expenses kami utk trip Perth nih...in case siapa2 berminat utk membuat rujukan :)

Flight ticket RM2869
Mountway Apartment $775
Danish Patisserie $66.50
Margaret River Choc Factory $24 + 2 Hot choc $9
Caversham ticket $66
Fuel $83.79
Corelle set $65.25
4pcs plate $25.76
Oblong bakesware $19.38
Pinnacles entrance $11
Sand board rental $10
Train ticket to Fremantle $9.30
Fish n chips Cicerello's $66.65 (thanks mak ude sbb blanjer!!)
Souvenir @ Aussin $115
San Churros Chocolateria $41.80
Nike Idlan $50
Nike Ammar $25
Adidas Firas $30
Sweater abah $8.50
Nine west mama $34.30
Tshirt pumpkin patch $22
wallet kate hill $15
transperth to belmont forum (to n fro) $17.60
Insan's cafe $43
waffle maker $85
turtle necks firas n ammar $12
chocolate cadbury 8
misc - snacks n drinks 15

total expenses = around RM7.7k

Lebih kurang sama dgn expenses dekat HK and GC dulu tak silap....

Overall review on Perth:
Sgt2 best, highly recommended! Nice ppl, nice weather, efficient transportation, cheap corelle (haha), byk scenic places that u can go (especially on the down south of western australia which we did not cover due to time constraint and distance). Perth is truly a laid back city, ppl walking here n there in slow pace, less traffic in the city center that u dont see ppl honking into each other atau menjerit marah2. Org perth ni sgt baik, very good manner dan tersgtlah polite, they dont treat u like a complete stranger or stare at u as if u're someone dr planet marikh ke ape...kesimpulannya u can feel the sense of belonging dekat bumi Perth ni ewahh cam over plak bunyi nya. In fact Deman siap terpk nak migrate ke Perth haha....so trust me it's all worth every penny, time n energy spent if u visit this place. konfem tak menyesal! We really really did a lot of walking throughout our trip, that's how u can actually appreciate the surroundings and explore every single thing that Perth has to offer to u. Kalau naik bas, takleh la nak tangkap gambar dekat patung2 tepi jln tu ye tak :p Pastu takleh la nak feeling2 jln dengan baju tebal siap dgn gloves bagai macam kat obersea tu hehe. 

So that's all about Perth. Harap tak bosan la korang baca. Sape nak kitab Perth, nnt bley roger saya okeh :)

23 comments:

Iqah Razak said...

Salam Kak Yati,

seronok baca travelog gi perth.. and sahre the info... pergi ramai2 best kan.. ; )

fathiah said...

jelesnyaaa kak..husb sy pi sana bulan 4 hari tu..keje.dia kata kalau retired nanti dok perth sure best...aman damai gitu katanyaa..syok tgk gambar2 akak kat sana

y@tipruzz said...

Iqa-yep gi ramai2 ni lg happening!! Kids pon hepi sbb ramai geng :)

Fathiah- suasana kt perth mmg tenang..aman..tak bz n fast pace mcm kl. Nx time kalo hub awk gi awk harusssss ikut! Hihi

LiTtLe^m3 said...

Dlm byk2 saya suka apron n waffle maker :) cute nya apron tu!

y@tipruzz said...

Kan kan :) mujur ternmpk n beli...hihi konfem tader kt mesia

armouris said...

Kasut saudari telah dipilih menjadi feature di FB Handbag VS Kasut. Check it out!

y@tipruzz said...

Hi armouris- thx for featuring!!

Anonymous said...

yati...corelle tu sebiji cam su punyer..su ade 2 set..member beli kat uk time sales..hehehe..tp dah lupe harganyer...:)

-su-

Smiley said...

kalau ngikut FM ko tu..kene la book tix to M & S pulak

ok nak tgk live pulak si pinky wallet

mine also got apron

Smiley said...

sketnya ko blanje snaks & drink..kami byk gak sbb anak ramai kot

y@tipruzz said...

Snacks n drinks tu lebey rasanye tp x igt sbb x simpan resit hehe
Enuf la Oz kot..simpn duit pi negara lain plaks kots

Su- baiknyer member tlg angkut smpi 2 sets :p

puterikiut said...

omg bestnye soppingggg

ct_nurmarlissaa said...

yunk if tak kisah i nak ur itinerary senioorita@hotmail.com

y@tipruzz said...

Sure..will email u 2morrow!

Mizs Kay said...

yati,,i'm going there nov n with family with 4 kids..nak kitab perth you..nak tiru itinerary sbb nampak sesuai sgt,,bole email to kaynordin@gmail.com tq

Anonymous said...

As Salam...

Alhamdulillah seronok baca blog you psal Perth... skali dgn total expenses utk kami buat reference. Boleh tak share your kitab pasal Perth? Tgh planning nak pegi Perth dgn Hubby & Dotter next yr... Tlg email kat anizanis@yahoo.com....

Thanx in advance...

Anonymous said...

Salam k.yati, appreciate if u can share your 'kitab Perth' with me..mntk tlg send to jackal_211@yahoo.com ek.. thank you!!

Anonymous said...

Salam k.yati, appreciate if u can share your 'kitab Perth' with me..mntk tlg send to jackal_211@yahoo.com ek.. thank you!!

nurlidiah ghazali said...

salam sis, nice travelog.. bole share tak kitab perth? thanks in advance

nurlidiah ghazali said...

lupa plak nk bagi email leed_lydia@yahoo.com

Teetaa said...

Salam....

Nak tanya, bawak corelle hand lunggage atau check in luggage?
Saya nak pegi next week ,target nak beli tapi memikirkan kaedah nak bawak balik tu camner lakk.....Saya tgk kat online, corelle dia jual set 16 pcs, losse set mmg ada banyak choice ke??

island explorer said...

salam. hi semua nak share my wonderful experience to perth recently. last mth pergi perth with family. 12 pax. then as u all know lah kan australia makan dan tmpt penginapan memang mahal. so i pun google and ask around if ada homestay or holiday homes ke yg boleh muat all of us. then my cousin recommendkan mahira holiday homes. rupanya kepunyaan org melayu malaysii kita. syukur alhamdulillah. i contact any owner 0123360098 and guess what? she arrange for me very very well. dari pick up airport perth sampailah dia hantarkan pulang ke airport perth. rumah holiday home mereka..memang thumb up lah. service excellent. owner memang friendly dan sgt helpful.mereka siapa ada kereta sewa. tapi kalau gementar nak drive, diaorg pun buat tour pakej.harga memang sgt murah. alhamdulillah jumpa holiday home ni, dpt kami masak sendiri dan jimat byk. dapur memang lengkap dengan washer machine. rumah luas dan sgt well fully furnished. i definately recommend this to my family, friends and to sesiapa nak ke perth :)

island explorer said...

salam. hi semua nak share my wonderful experience to perth recently. last mth pergi perth with family. 12 pax. then as u all know lah kan australia makan dan tmpt penginapan memang mahal. so i pun google and ask around if ada homestay or holiday homes ke yg boleh muat all of us. then my cousin recommendkan mahira holiday homes. rupanya kepunyaan org melayu malaysia kita. syukur alhamdulillah. i contact anak owner 0123360098 and guess what? she arrange for me very very well. dari pick up airport perth sampailah dia hantarkan pulang ke airport perth. rumah holiday home mereka..memang thumb up lah. service excellent. owner memang friendly dan sgt helpful.mereka siapa ada kereta sewa. tapi kalau gementar nak drive, diaorg pun buat tour pakej.harga memang sgt murah. alhamdulillah jumpa holiday home ni, dpt kami masak sendiri dan jimat byk. dapur memang lengkap dengan washer machine. rumah luas dan sgt well fully furnished. i definately recommend this to my family, friends and to sesiapa nak ke perth :)