21 June 2012

Amazing Perth! - Day 5 (Swan Bell + Belmont Forum + Hay St & Murray St)

Semah & family already went back to KL early that morning, Farra's decided to board a train to Mandurah while Aini and her mom wanted to check out for more Corelle at Belmont Forum. We continued our itinerary as planned, that was to explore the Perth CBD area as it was our final day already sob sob.

We took a blue CAT and hop off at the Esplanade station where there is a bus port in the opposite of the station. From there we walked for another few hundred metres to go to the Barrack Square, the home to Perth's Swan Bells. There is a large tower called the Bell Tower, standing proud right in the area which is very close to the astounding Swan River. Some facts about the Bell Tower:
The Bell tower houses the twelve bells of Saint Martin in the Fields church, the parish church of Buckingham Palace, and also features a viewing platform and exhibitions. It is open daily from 10am - 4.45pm. Entrance ticket is AUD14 (adult) and AUD9 (child).

The bridge connecting Mountway to the city center. Ntah berapa kali kami lalu bridge ni everytime nk cross jalan amik CAT bus :)

OK sudah sampai the Swan River. Tempat wajib pegi kalo pegi Perth! Yang menarik kat sini ade pathway utk laluan basikal...so mmg nampakla mat salleh2 yg penuh bersemangat mengayuh basikal pergi ke tempat kerja or just for exercise. Cuaca sangat cerah dengan angin sejuk sepoi2 bahasa...perfect for walking and picture snapping!

Perth Convention Center. Tak pasti lah apa ada dlm nih sebab kami tak masuk hehe. Agaknya macam dewan PWTC la kots? 

Swan River + the buildings at Perth CBD

The Bell Tower...standing tall in the Barrack Square

pose wajib



The jetty at Barrack Square, the departure point for river, winery and Rottnest Island cruises, as well as ferries to South Perth and Perth Zoo. Kami tak naik ferry nih...sebab nak kejar for last minute shopping at Hay St/Murray St.


Ok if u're curious the full meaning of CAT..inilah jawapannya! Central Area Transit yer kengkawan :) Kalau jumpe bus stop yg ada lambang CAT ni, hah mmg lega lah. Tgk je map yg ade dekat bus stop tuh, and pilihlah destinasi yg anda suke! Kalau nak tour the whole town naik CAT ni pon ok...in case anda ragu2 nak pegi mana...biar je CAT tu bergerak ikut route dia and anda buatlah impromptu decision nk turun at which stop..tekan loceng je tak susah mana pon :) Bila kaki dah penat, sometimes lepak dlm CAT bus ni pon ok hehe..bus selesa, air cond, luas, stroller tak payah lipat bila nak masuk...very convenient lah kesimpulannya! Dekat bus stand tu ada loceng utk anda tahu when is the next CAT bus is coming...keluarlah suara omputih ckp "the next bus is coming in xxx minutes time"...mmg tepat plak tu waktu dia dtg!


Operating hour for CAT bus:
6.20am-6.20pm except Sunday 10am-6.20am

Captain Cook Cruise
Perth City Sightseeing Tour Bus (hop on hop off). Umi mmg teringin nak naik bas ni, kids pon mesti suke kalo duk dekat upper deck tu..tapi mama malas sbb takut buang masa...byk benda lom shopping lagik nih :p
Ticket for HOHO: adult AUD27.50, child AUD17, and it's valid for 2 days. Kira berbaloi jugaklah kalau nak amik kan! Takperla tunggu kalau ade repeat Perth nnt leh la naik ewahh berangan gitu :p

Lepas puas posing bagai dekat area Swan Bells tu, we board a Blue CAT to go to the Esplanade station (kes malas jalan hihi). From here we purchased a Transperth bus ticket to go to Belmont Forum Shopping Center. Bus ticket AUD2.60 adult, kids AUD1.00. Just catch bus no 37, 38, 39, 288 or 293 and hop off at stop no 11304. Dlm 25min je kot dah sampai Belmont. For info, Belmont Forum ni more or less similar as Joondalup Lakeside, where u can find Big W, Coles, Woolworths, Harvey Norman and many more big shopping outlets under one roof. Senang gitu! Main intention dtg sini adalah untuk mencari waffle maker yg masih belum ketemu!

dah sampai di stop no 11304 - Belmont Forum at Wright Street. Opposite bus stop ni ada rumah org2 tua/warga emas...

igt yer senarai bus2 yg anda boleh naiki utk sampai ke Belmont

yeah i can spot Big W from a far...tak sabar!!! Angin sangat kuat pagi tuh ala2 mau hujan/ribut.

Belmont Forum Shopping Center. Dlm tu ada Harvey Norman. Dengan hampanya waffle maker dah sold out dekat sini isk isk. Harga Kitchenaid mixer quite mahal...dlm AUD799. Ah lupakan! Tapi seronokla dpt tgk mixer cun2 yg sangat colorful...hijau ade merah ade biru ade kuning ader....rambang mata! Cuma poket je tak mengizinkan kuikui

Masuk Big W, again sangat hampa kerana waffle maker sold out jugak kat sini. Isk mat salleh ni suke benar mkn waffle kot sampai sumer tempat sold out! grrrrrr sedey sedey! Akhirnya aku cuma membeli coklat dlm Big W nih utk mengubat hati yg lara hehehe...actually happy sbb dpt beli coklat Cadbury Favourites dlm kotak cun tu at AUD5 only! Menyesal plak tak borong bebyk...again takut excess luggage sbb kotak tu quite bulky.

After about 1 hour pusing2 dlm Belmont Forum suddenly black-out! haha apekahhhhhh. Satu mall tu gelap gelita dibuatnya. Rasanya time tu dlm pukul 11am kots. Sebelum black out tu sempatlah nek umi shopping 2 helai blouses hihi. Kami lepak2 for few minutes and hoping for the security to make official announcement ke ape ker...tapi hampa. Slowly one shop after another closed down their business, then hubby asked of the pak guard to get some insight on the black out tapi dia pon tak pasti brapa lama...so dgn berat hati kami decide utk meninggalkan Belmont dan pulang ke city centre. Naiklah semula Transperth dan turun di Esplanade bus port. Naik blue CAT dan turun di area Hay St/Murray St untuk jalan-jalan carik halal food for lunch. Duk study map utk mencari either Cafe Karache, Oleh-oleh Cafe atau Insan's Cafe sebab all are located in this area. Puas jln last2 kami cuma jumpe Insan's Cafe. So ape lagi, kite terjah sajer!

Posing kiut dari Ammar :)

Insan's Cafe ni agak glamer amongst Malaysian tourist. Forumer dah pesan kalau dtg sini wajib order beriyani or mee goreng mamak dia sbb sangat kaw. Lepas study menu, we all order mee goreng mamak AUD10.50, nasi beriyani ayam (AUD10.50) dan nasi goreng ayam (AUD11). 
 
tu diaaa...such a big portion leh share 2 org! :) Review: mmg sedap gilerrrr kalah mee goreng mamak kat Mesia...serius tak tipu. So next time kalo dtg sini wajib order menu ini ok!!

Nasi goreng ayam..not bad sedap jugak! Bley share 2 org jugak nih.
Nasi beriyani ayam dia pon sedap...tp lupa nak snap gambar sbb dah bz mkn kuikui

Halal ok...so bolehlah masuk dgn konfiden :)

Settle lunch, kami terus meneruskan misi last minute shopping di area Hay Street/Murray Street. Area ni mmg glamer sebab byk line-ups of shopping outlet di sepanjang deretan jalan tu. Jalan punye jalan, ternampak David Jones...terjah masuk dan mata agak terpana seketika melihat cutleries, dining set, kitchen appliances dan segala mcm peralatan dapur dan rumah yg designer brands gitu. Donna Hay la ape la  macam2 nama ada den pon dah lupa...agak kaget melihat tag price setiap brg tuh hehe konfem tidak mampu milik! Then bila sampai di section electrical appliances, ternampaklah Cuisinart Belgian Waffle Maker yg diidam-idamkan tuh. Arghhh bukan seketul, byk ketul ader! So ape lagi, terus rembat dan pegi bayar. Nek umi pon amik seketul hehe. Kiranya memang tak sia-sialah kami masuk ke David Jones nih...mmg dah tertulis rezeki kami waffle maker ada dijual di sini :) Disebabkan kami masih belum mahu pulang dan masih ingin explore deretan kedai di sini, terpaksalah buat muka kesian minta dekat customer service utk simpankan waffle maker yg sgt berat tuh...dlm 2kg tauuu, mana larat nak kendong ke hulu hilir. Mujur omputih tu kasik :)

Ammar posing depan Myers. Myers ni glamer kat Perth, shopping mall yg agak besar jugaklah. Barang byk mahal2 dlm nih, tapi aku sempat rembat turtle neck brand Milk Shake for the kids...AUD6 je sehelai after discount :p Dan bila jln dekat section kitchen, terjumpa lagik waffle maker tapi brand Breville!! Lagik murah, tapi smaller size la compared to Cuisinart...Cuisinart tu leh bakar 4 slices at one go, Breville ni kecik sket...so justified dan tak ralat la beli Cuisinart even tho mahal byk :p

Foot Locker ni agak menarik. Byk kasut2 branded yg dijual kat sini. Sempat beli Adidas utk Firas seketul.

Idlan main cak-cak dgn Ammar dan Firas sementara abah bz pilih kasut :)

Dlm CAT bus, otw back to Mountway selepas seharian berjln


This is London Court. Another shopping arcade dekat area Hay St/Murray St.

So that's basically wrapped up our final day in Perth. Mlm tu bz packing dan sebagainya sebab flight balik KL pukul 6.50am pagi esok....

Lepas ni ai list down hasil tangkapan di Perth yer :)

1 comment:

Smiley said...

byk shopping je nehh eheheh
london street kami lalu gak..murray pon mmg lalu beli ceklat lagi
owh HOHO tu mmg x prasan