29 October 2005

Selamat Hari Raya sumer!

Waaaa since ramai org posting pasal persiapan raya, saye pon nak tulis gakla persiapan raye tahun ni buat kami sekeluarga.
Well, ni tahun kedua saye sambut raye bersama B tercinta...tapi tahun pertama menyambut raye bersama our beloved Idlan Farhan....so boleh dijangka la kan kemeriahannya sure berganda berbanding tahun2 lepas. Kalo tahun lepas saye tgh sarat membawa Idlan, makanya baju raye saye tak special pon, just pinjam jubah umi jer hehe....
Tahun ini....
- kami decide utk pilih theme maroon, sbb mak hubby dah belikan kain baju melayu kaler maroon utk Idlan
- so utk diri sendiri, saye beli kain and buat dress, B beli kain buat baju melayu...semua baju kami dijahit oleh akak ipar hubby...thanks kak ja! Oh lupa plak, saye ade satu baju kurung baru kaler hitam kuning, umi kasik kain...thanks umi!!!
- tudung saye takde lagi...tgkla either pakai mane yg ader, or pi jenguk jln tar last minute
- Utk Idlan...hmm ni yg special ni...dia ade baju melayu, suar jeans mak ude kasik, khakis, dan pelbagai shirt and t-shirt mama and abah borong 2x kat midvalley ngan sogo. Kitorang beli kaler oren, biru, hijau and merah..kasut kaler biru...topi tade baru, pakai yg lama jer...tinggal satu lagi bende tak beli lagi, kopiah! Nanti nak pi cari kat jln tar gaks hehe
- Biskut raya : hmm tahun ni beli 300 pieces jer...jimat duit la katakan...so mama dah borong tart, almond slice, semperit and cornflakes blackcurrant. Kerepek2 or kacang tade beli pon.
- Utk rumah, well takde benda baru pon yg kami beli since skang duk umah sewa jer..semangat nak hias umah takde pon :p insya allah taun depan bila masuk umah baru, bleyla wat persiapan mega raya utk rumah baru cum house warming :)) So time tu barulah boleh pening2 kepala pk nak beli langsir ker pinggan mangkuk ker alas meja ke ape-ape ker....
- Open house : hmm tade open house pon, tapi sape nak datang umah kami amatlah dialu-alukan..tapi make sure call dulu eh!
- Menu pagi raye : hehe ni kena tanye umi, sbb saye akan berkampung kat umah umi the day before raye...so ape yg umi masak itulah menu saye..tapi insya allah saye akan wat pasta special utk hubby (senarnyer feveret diri sendiri :p)
- Raya pertama saye di Ampang, petang raya kami akan bergerak pulang ke kampung B kat Junjung...balik kampungggggggggg ohohohoho balik kampunggggggg
- Tahun ni agak special sket sbb kami akan pulang bersama Matrix baru hehe...surprise wat mak and ayah kat kampung! Tapi sedey gak melepaskan baby kuning tu...keta tu la yg byk berjasa pada kami sekeluarga.
- Ape lagi eh?? hmm rasanye raya ni meriah sbb ade si toet tuh...sure kiut miut dia pakai baju melayu + sampin+kopiah! Pastuh sure best dia nanti dpt collect duit raye bebyk...uhhh jelesnyer mama!
Ok all, kepada yg nak pulang ke kampung halaman tu, berhati-hati di jalan raya, bila makan tu berpada-pada, jgn melantak sampai sakit perut...hehe nanti takleh nak jejalan raya. Kepada yg tak balik kampung lagi tu, keje rerajin, jgn ponteng2..:p
Selamat Hari Raya sumer...maaf zahir & batin..halalkan makan minum saye, maaf dipinta jika selama ni terkasar bahasa sama ada di dlm blog or di alam realiti...wassalam.

1 comment:

farradasmiley said...

wah Idlan..hebatnya awak! Mus'ab tade pon topi, sampin & kopiah..nk tau sbb ape?sbb kite sendiri rimas bila Mama pakaikan sume benda2 tu..so Mama takyah beli lagi save..hehe best tak raye kat Kedah? Kite best woo ..bersilat ngan counsin2 lain
-Mus'ab-