11 April 2007

my oh my~

Dalam pada kami berbangga bila Idlan dah kenal warna, berjaya dlm speech departmentnyer, pandai kira sikit-sikit, recently mama dan abah Idlan start terasa betapa susahnyer the journey of parenthood ni.

Alkisahnya, lately si kecik sudah pandai melawan, bila ditegur, dibalasnye kite balik. Bila kita naik suara sket, dibalasnye balik dgn tone yg sama level. Mama cuba berdiplomasi, tegur dgn cara baik, intonasi suara punyerla lembut, tapi dia nangis plak in return. Diulang byk kali, still menangis dan takde improvement. Dan masalah paling besar, dia dah pandai jelir lidah, walaupun jelir sikit je kuar, tapi still considered jelir!

Aduhai anak, tolonglah faham bahawa jelir lidah tu tak bagus dan tak baik, agak tak manis dipandang orang.

......takper, kami takkan putus asa, akan dicuba utk mendidik si dia sampai berjaya berubah!
Dan sayang, bila mama atau abah marah tu tandanya kami sayang...dun take us wrong ok :)

Ahad ni kita pegi swimming okeh, langkawi dah takde harapan, makanyer kelab komuniti cyberjaya will be our next target!

p/s: tadi dlm berani tak berani tu saya mengemail bakal lecturer, bertanye sama ada akan ade presentation tak pada 28/29 hb nanti, saya inform kalau tak penting saya nak skip klas. Tapi skang macam menyesal plak email dia, mesti dah jadi bad impression plak (budak ni klas blom start dah ade niat nak ponteng!)

2 comments:

myjulieyana said...

yati, memang susah kan nak control perangai si anak.. aisya dah pandai cakap "aku sepak kang" and lately ada sebut "bodoh".. "aku sepak kang" dah takde, thank God.. we never know whether what we did to stop her is right or wrong but we never compromise.. bila dia sebut jer kitorang akan marah & explain that sha cannot say that, tak baik, Allah marah & so on.. mmg rasa mcm bad parent bila dia start nangis each time kena marah.. selalunya kitorang bagi penalty, kalau dia sebut, what are the consequences.. tapi Alhamdulillah menjadi so far.. semalam bila dia sebut "bodoh" pon kena marah gak, then dia nangis.. sbb dia pon tak tahu what that means kan? kalau dia letak Quran atas lantai pon kena marah.. kiranya kitorang treat dia mcm treat budak besar, and kita rasa the most important is explanation.. org putih kata, keep on explaining, eventhough nampak mcm dia tak faham.. bebudak lebih senang dilentur.. jgn dah besar panjang baru nak start marah, sure dia akan rebel.. just my opinion la ok..

yatipruzz said...

huish garangnyer aisya! hhehehe

idlan skang tak jelir dah, tp dia buat cam sembur air liur, kuar sket jela air liur tu (bersekali ngan bunyi :p)

mmg rasanye we as parents sometimes trying hard to think the best way to teach our kids, whether what we did is right and workable to suit their age...kite mmg marah dia kalo dia salah, harap2 one day he understands the reason behind it hehe