21 May 2009

Day 1

Saya dah slamat bertrading secara online :)
Baru buy, belum sell lagik.
Market closed a bit lower, dan saye rugi sket sbb beli pada harga yg sedikit tinggi daripada harga time closing. But to me it's ok...baru DAY 1.

Anyway, bukan senang nak bertrading secara serius. Sifu2 dlm forum byk memberi tips dan tunjuk ajar buat beginner spt saya nih. Bila baca diskusi mereka, aduh mulut mmg ternganga luas bila depa sebut all the technical analysis, jargons, and whatnots. Kiranyer mmg start from zero la nih. Tapi takper, nama pon blajar kan...so i go slow and steady. Copy paste info penting dlm words...google cari terms2 yg depa sebut sumer tuh. No doubt mmg pening...tapi dah nekad nak blajar kan :p Opps lagi satu, rerajinlah tgk market watch dlm thestaronline tuh...tgk chart, trending, baca research report, technical report, etc. Walaupon tak brape faham, cuba buat2 faham jela hehehe. Agak mencabar jugak, sbb takde cikgu yg mengajar di depan kelas, takde formal notes....agak2 dan syiok sendiri jela. Yang pasti, proses pembelajaran kali ni konfem lagik susah dari blajar MBA dulu ahaksss :p

wish me luck!

8 comments:

Farra said...

aku punya pon tgh rugi...main stock lg risky dr unit trust..don't worry what goes down will go up and vice versa

sama-samalah kita belajorrrr hehe

y@tipruzz said...

aku pon today rugi sbb market tgh down. Tp ku berjaya sell tenaga at slim profit n beli tm at good price. At least capital repymt 98sen dlm tgn nyeh nyehh ku bahagia!

lg syiok dr baking beb :p

atulhani said...

best of luck.. lps ni boleh cuba trading forex hihi.. lagi mencabar..

y@tipruzz said...

atul, local pon blom pass lagik..apetah forex :p

awak main ke forex? bley jd tok guru nnt nih hihi

atulhani said...

yup.. sy wat forex.. dulu blog sy dok cite ttg forex, tp cam bosan je coz tak mndpt smbutan hehe.. tp ramai la kawan2 tnya direct. hm... kita pun blajar sendiri2 kak...

y@tipruzz said...

forex byk untung ke atul?
curious gak hehe

Farra said...

forex lg byk untung..kwn aku main, itula..lg syok dr baking ni

y@tipruzz said...

tp forex halal ke? ape ustaz zahar ckp?