07 May 2009

income tax

I received a love letter from L*DN yesterday asking me to pay nearly RM1.5k for income tax 2007. I was like what the he*l is this? They’re the one who supposed to refund me and yet now they’re asking for my decent money. Hello it’s not that my gaji is 10k per month ok! Not wanting to waste any minute I quickly look up for my personal file, took out all the slips and evidences, and cross-refer with my printed BE form. And yes I confidently think they were wrong. To add further to my frustration the calculation didn’t show any waiver that I’m entitled to, i.e. individual claim RM8k, insurance, kids RM1k, kwsp, and whatnots. The only thing that was being minus from the calculation is my zakat and dividend. Haha what a silly and blatant mistake! While baking and deco kak nor’s cuppies, my mind is working with all sort of sentences and wordings that I’m gonna use to defend myself tomorrow.

So today first thing in the morning I stormed into their office, konon nak jadi garang but later terus melt bila akak counter tu tersgtla baik hahaha hampes plak rasa. She showed me her screen, all the calculation sheets, etc…and finally that sweet lady said “awak takyah bayar pepe dik. Kami yg kena refund sebyk ni $$$”. Haaa zaaaassss ku dah agak dah. Then I said, habis tu kenape hantar surat camni kat org…very confusing la kak. Dahla amount byk bukan main..kalo seratus dua takper jugak. Dia pon ckp…a’aa mmg ramai dah complaint…ramai yg confuse, tapi awak ignore jelah surat tuh.

See, sometimes ignorance is a bless isnt it?

Before I left, I asked her about my refund.
“Bila bley dpt kak? Dia pon kata…dalam sebulan dua dptla…byk prosesnyer.
Aku reply balik…ye ke sebulan dua….ramai je yg bertahun2 tak dpt.
Then dia pon quickly reply…
Ok takper, akak tulis nota pada bhgn pungutan utk minta diorang refund…awak tunggu la nanti yer.

And then I left, smiling ear to ear. Harap2 dah jumpa face to face ni cepatla dapat akakakakka :p

Pengajaran: sila abaikan jika anda terima Borang J dari pihak yg dinyatakan di atas. Amount tertulis most likely is not accurate :p

Opps lunch tadi saya beli buku Annabel Karmel Family Cookbook dari mynews kat bawah ni. RM29.90 dan resit saya simpan! hahaha

7 comments:

sikulat said...

last year lepas anta BE online.. kita dpt surat chenta soh bayar tahun 2005 & 2006 ... aaa.. ?? whatt...

sampai hari nih.. kite tak buat pape pun.. ahahhahahahaha

p/s: Malas den nak layan!

y@tipruzz said...

den mmg takmo layan. tapi x senang duduk jadinyer, sbb amount ribu riban. Tu pasal pagi ni gak serbu opis depa kehkeh. Actually dpt 2 surat, 2003 and 2007. tapi 2003 cuma seratus lebey jer :p

tini said...

aku pun dapat, lagi la sampai 4-5 tahun nyer statement. every statement plak ada yg ratus ada yg ribu. :) dapat surat tu dalam bulan 3 kot, pastu plak aku malas nak pegi time2 tu sebab tahu mmg org tgh sibuk antar borang BE so malas nak serabutkan org ldhn. ingat next week ke nak cuti nak g serbu. ko g kaunter mana? jln duta ker? pastu plak aku siap ada cukai tambahan, start gaji bulan ni die dah tolak 200++ dari gaji. dah ler tak specify kan cukai tambahan tu apa. ni semua dah dalam file, tinggal nak g lhdn jer

LiTtLe m3 said...

baiknyaaaaaaaa akak gi uruskan sendiri... kalau staff saya first thing dtg jumpa HR dulu then kenala collect all that peices and check with LHDN and bla bla bla (selalu je gaduh ngan org LHDN).

Farra said...

mmg den tak pernah layan aa
thn lepas dapat surat soh bayar 700
last week dapat surat soh bayar 170

tapi yg geram dlm surat aku tu termasuk RM50 penalti..sapa tak sakit hati? biasala refund mmg lambat dpt..aku dah redha!

y@tipruzz said...

tini- aku gi kg attap sbb file aku kat situ. Cuba cek kat surat tu file ko under which branch. 200++ byk tu wehhh baik ko tolak zakat bebyk hoho. Aku gamble je serbu, resit buku sekeping pon tarak tapi dlm borang aku claim akakaka

baiti- rasa pissed off sgt sbb tu tak sabo2 nak bergaduh ngan org lhdn alih2 terlembut plak jadinyer :p

farra- penalti sbb lamat bayar kena interest 10% you!!!

sikulat said...

den tak layan sbb tak smp riban2 hehehe.. sbb tuh dok buat tatau aje.. hehehhee...

hermp.. sure kalau dpt sekali lagi ++ penalti..

*malasnye nak pegi kaunter...* uhhh uhh