19 December 2005

antara study, career dan family...

Hm baru je selesai bace recent post Aini 'perihal study'. Last week masa on job training ade berborak dgn Erly pasal further study. Erly tgh buat master, dah final stage, tinggal tesis je skang ni. Erly tanye, kenape brilliant students cam korang2 ni takmo sambung dah eh? julie, chot, ko, etc etc.....aku hanya mampu gelak je heheheh...brilliant kah aku?? hoho mungkin tidak lagi sekarang ni :( Kami berborak pasal life bebudak batch aku after grad dari mmu. Erly ckp ramai budak2 yg sambung master adalah average student, yg scorer ape dah jadi? Dan buat ntah ke berapa kali aku pon bukak la story pasal diri aku...kisahnyer....

Right after grad dpt masuk telekom, aku attached kat FMA, financial mgmt & analysis. Dulu time interview depa tanye nak masuk unit mane? aku dgn bangga dan bersemangat menjawab, "SAYA NAK BUAT FINANCE/ACCOUNTING RELATED JOBS'. Dan mungkin dah rezeki, aku dpt buat keje finance. Mmg mencabar that time utk budak baru grad spt aku, keje byk giler, susah plak tu, penat tak terkata, bz toksah nak ckp, slalu stay back lamat balik...tp ramai puji aku cepat pick up..so aku stay lagik kat situ. At the same time aku, mafus, mama and halim pegi register ACCA..bayar dlm RM300++...pegi BCB buat bank draft utk bayar kat ACCA UK. Siap dpt membership card ACCA lagik..bangga bukan main. Taaapi, tak sempat aku nak start kelas, pressure keje dah bertambah & aku rasa dah takleh cope lagi. Kalau nak attend klas after opis mmg aku rasa tak sempat sbb slalu balik lambat. So akhirnya, aku decide utk quit. Duit burn, card dah tak bermakna, segala-galanya hancur. Dlm masa yg sama, aku berkira-kira utk tukar department. Rasa tak larat dah nak buat keje tu. Jumpa AGM, dia tak kasik kluar. Kena ade concrete reason. Hari berganti hari, aku try jumpe agm lagi mintak kluar dgn alasan baru " saya dah tak minat buat keje accounts, saye nak buat sales". AGM kata kena ade org ganti. Aku sibuk tanye bebudak lain kat opis tuh ade tak yg sanggup tukar tpt ngan aku, sorang pon takmo..sumer takut kot hehe...akhirnye dpt tahu ade sorang budak baru nak masuk ofis aku, so berjaye la aku handover keje aku kat dia. Dan bermulalah saat aku bertukar menjadi AE di CGG plak.

Ok tu citer ACCA. Skang citer MBA plak. Since aku dah tak berminat utk buat keje accounts, aku decide utk amik MBA plak. So dpt enroll kat upm around may 2004 kots..time tu tgh pregnant 2 bln++. Amik upm sbb dekat ngan umah kami di seri kembangan. Klas start pukul 630pm till 930pm. Ofis time tu kat menara, so sharp kol 5pm aku blah cecepat naik keta terus direct ke upm. Oh jap, on the way mmg dah jadi rutin utk singgah kat drive thru mines beli beef burger. Kenape beef burger je? sbb tu paling kecik n cepat utk dimakan sebelum masuk klas. Slalunye sampai kat upm ngam2 kol 630pm, or 615pm...so sempatla telan burger tuh. Klasmate 98% chinese, lecturer sumer chinese/indian takde malay langsung, so pepahamla time break tu la kami kena solat and mkn. Nak solat kena panjat 2 tingkat utk ke bilik solat yg teramatla crowded nyer! Time tu jugak rushing utk mkn..kadang mmg aku dah mkn burger tp time pregnant ni aku senang loya kalo perut kosong. So still curik masa utk isi perut...mkn mane yg sempat. Dlm kelas kena prepare asam and sweets bebyk sbb time tu tgh loya tahap gaban. Aku rasa cam robot, dlm klas sure ngantuk, penat keje, penat drive lelaju, penat turun naik tangga nak solat, segala-galanye kena pantas. Balik umah everyday ade assignment, every week ade presentation. Giler ke ape..bila nak discuss ngan groupmate? depa ni tak paham ke kita ni part time bukan full time. Nak sacrifice time weekend utk diskusi? ohh tidakkkss.....so kekadang aku akan stay back utk berdiskusi..that means aku akan balik lambat ke rumah. i really hate that.

Dan minggu ke-3 kot tak silap aku adalah saat pengakhirannya proses pembelajaran aku. Habis dari klas, sampai gate rumah dlm pukul 11pm, aku muntah kat gate...gate baru bukak separuh kot hehe....kepala pening yg amat, tekak loya, bdn flat. Masuk je umah, terus ckp kat pruz, kite nak QUIT! pruz tenangkan aku dulu, tanye betul ke nak quit ni nanti tak nyesal ke bla bla bla...tapi aku nekad jugak. So esok pagi tu pegi upm, antar surat berhenti blajar, cuba dptkan duit refund, mujur sempat berhenti sebelum tarikh yg ditetapkan kalo idak langsung tak dpt refund hehe....dan itulah kisah aku.

sebenarnye apart from berhenti sbb tak tahan pressure, sbb utama aku berhenti ialah tak suke style upm. Lecturer tak mengajar sgt pon, cuma kasik case study and suruh kite buat assignment and presentation. Takde lecture notes, takde pepe. Dtg klas cuma utk berdiscussion. Walaupun subject pertama yg aku amik was accounting (dan sepatutnye aku tak pressure sbb aku dah penah blajar dulu), tp aku still tension ngan lecturer tuh and style dia.

kesimpulannya, aku tak cukup tabah utk hadapi dugaan blajar time keje ni..keje byk aku pressure, yes aku mmg salute kengkawan rapat aku yg dah slamat habis MBA/acca derang. Derang mmg tabah dan rajin!

so itulah yati...skang dah jadik yati 1090, no more accounting thingies in my head. Yati 1090 yg dah bergelar ibu dan isteri hehe...rasanye inilah kehidupan yg dicari-cari kots...and aku bahagia dan gembira dgn keputusan aku. Nyesal tak jadik CPA? takkkkk...nyesal takde master? takkkkkk....am truly really heppy with what i have now....:)

seperti jawapan aku kpd erly, mmg kita kena pilih antara study & family. Bukan sumer org berjaya dlm kedua-dua pilihan yg diambil. Dan aku, aku pilih family.

24 comments:

mardhiah12 said...

yati, ko tahu tak tersenbtuh hati baca post ko ni..kita ni senasib kan. antara career dgn family, aku tetap pilih family. dulu ramai org ckp sayang gila, sebab aku pun scorer gak. tapi entahlah, aku rasa tgk anak lagi best. aku sebenarnya nak jadi housewife, besarkan anak2, main dgn dia org. aku dah tader mood pun kerja. buat bingit kepala je, kena marah dgn bos, lpas tu, kerja tersilap buat ke. lebih tenang duk rumah...

ramai org heran, tgk aku berubah. tapi org tak kawin tak tahu camne perasaan org dah kawin kan.

yatipruzz said...

hehe yes aini. The decision is all yours. You choose what u live. Asalkan heppy dgn pilihan kita, it's more than enuff. Aku pon rasa takde future keje dlm co, not becoz the co is not good, but it's just that i cant see my future and still unsure of the path to follow. maybe aku resort wat business kecil-kecilan sendiri bila abis kontrak nanti hehe...jumla kite joint venture aini! bukak butik busana muslimah ke, buat kek ker, jual nasi lemak ker? hahaha pandai la aku! akak nasi lemak kat umah aku pakai kia sportage kau...giler kaya!

mardhiah12 said...

yeker, hehe..aku pun plan mcm2. ko tahu tak aku nak belajar menjahit biar sampai macam2. bisnes kek bolehlah, mcm2 kek kita buat nak tak? asal rajin mencuba cukuplah..kekdg pk byknya masa kita kat opis kan

Juliana said...

cam lebih kurang jek kite sume nih.. kite pon siap dah ambik IELTS bayar sorang rm500.. sekali ngan chot jadikla RM1000.. dah siap dpt sponsorship MARA utk gi UK.. siap dah kena panggil pegi BTN.. university kat UK tu sampai 9 Uni dah dpt tempat.. in the end tak jadi pegi.. dah defer setahun pon tak pegi2 jugak.. sebabnya, time kena fly tu dah sarat ngandung.. plus lepas dah defer setahun, takde sponsorship plak.. macam2 kan? rasanya Allah dah tentukan tak boleh pergi UK thn 2004 tuh sbb Allah dah nak panggil mak kembali kpdNya.. kalaula jadi pegi UK, maybe tak banyak masa dpt spend dgn arwah mak sbb kena buat preparation.. kalau jadi pegi UK, kesian kat adik2 kat sini yg tgh bersedih dgn pemergian mak.. kami redha tak dapat pegi last year or this year.. so, our nest plan nak buat full-time MBA kat UiTM.. tak sanggup nak buat part-time sbb dah tahu dah banyak masa nak kena sacrifice.. unless gilir2 ngan chot..

yatipruzz said...

buat full time then mintak sape sponsor julie? korang amik serentak ke? citer la sket..kot hati kite tergerak nak blajar balik ker hehe...full time cam menariks.

myjulieyana said...

kite nak try TM sponsor.. sbb MARA mmg dah tak sponsor.. kalau TM buat local maybe dia boleh consider.. jums aa buat sesame.. hehe

mardhiah12 said...

julie, ko nak buat full time ke. aku sebenarnya plan nak ambil part time. tgh apply ni, insya Allah...pun nak try minta TM sponsor juga.

kaezrin said...

yati..

i am ex-MBA UPM class of Jan 2002...

For once I am glad that I did enroll earlier..and its a tough job...i abiskan master i 2 minggu sebelum bersalinkan efi..no joke..mmg sakit jiwa..nak gi surau, jumpa lecturer nak kena panjat tangga tinggi2..mengah toksah kata..

but juggling career, work, study, family IS NOT AN EASY WORK. mmg semangat kena cekal, boss kena faham, husband kena fama and segalanya la..

but MBA mmg more on discussion based. kiter gi class as a guide line ajer.mmg takde nak dpt notes and all. We have to fdind our way. sbb tuh depa target MBA nih utk experience people so u get to mingle with others and do the case study and discuss bla bla bla..but lately i notice mmg lecturer melayu dah kurang kat UPM tuh erkk..

during my time my classmate mmg cool. We are the mixture in bwn malay chinese and india..only 14 of us Malay the rest sume cina and india...but we stick together thru thick and thin. mmg best. I am the yyoungest in the class and they never put me behind still. We nominate a class leader. He/she will hunt the lecturer, get class notews and etc and it carries on until we grad. By the time we all grad ony 4did not go thru which is good itu pun sbb defer sem sbb work load.

So, if u r thinking of continuing studies, u can do it. For me, baik buat skrg sementara anak baru sorang kalau lagi ramai lagi haru kot. Insya allah ader rezeki utk yati dptlah MBA tuh..

KAlau nak mintak tips2 ker,. i dun mind sharing it with u tho. I pun bukanlah expert but org kata adelah experience sikit. :) ahaks.

aida said...

hoho.. kenapa lah yer aku setuju dengan semua mama di atas ni.. aku pun dapat masuk kelas MBA UPM dulu.. dapat offer, aku mmg suka sgt nak pergi.. sebab mmg idaman aku nak buat MBA in HR.. mmg semangat gile, masa masuk keje dulu, aim aku nak buat MBA.. siap cakap bangga gile dengan boss akyu (kalau bos aku tau aku tak buat pun MBA, sure kene kepuk kepala aku).

pastu aku ngandung, so aku mintak registrar UPM defer setahun. pastu datang pulak second call pas setahun, sekali lagi aku termengandung.. ape lagi, surat tu dalam laci jerlah.. tak enroll pun dah 2 anak ni

P/s: aku ingat nak buat MBA full time kalau Tm leh sponsor, senang sikit cepat abihh

kaezrin said...

anyway right now..I choose FAMILY too yati..nothing than my FAMILY...

::ziLla:: said...

yati

aduh...awak lg sengsara erk..frankly, saya xdele se-sengsara nih, mgkn sbb xde anak lg n hubby pn sama2 blajar...

anyway, lps ni klu smbg buat sampai hbs, bangga idlan nnt mama die rajin blaja...

yatipruzz said...

tq to all for the advices, experience, opinions, etc etc...

aida, tm tak sponsor full time students..unless kalo ko ade cable kots hehe..

emm korang, i dont think i'm gonna pursue...dah discuss ngan pruz, pastuh pk memasak..rasanyer excitement to pursue study kejap je, determination is not there, so better not to take. Some might say its for own self satisfaction, but i guess am already satisfied with my degree and family hehe...am thinking of doing something else...still have another 5 yrs to go...so within these few years i really have to set the aim & decide what kinds of things i wanted to venture into...so the learning process will still continue...:) and thank god no more loads of notes and textbook :p

yatipruzz said...

kaezrin, saye bangga ngan akak! syabas eh...btw sape nama akak..department mane? ntah2 saye kenal :)

kaezrin said...

aiyo...cik yati,,,meh ah dtg floor 29...ahaks..North ok!

yatipruzz said...

ala nama ape kak? saya dulu penah duk finance, cgg and coins..skang dah pindah cyber dah jauh hehe

mardhiah12 said...

kak keazrin, tkt 29 bhg apa ek? saya tkt 12, finance ws..hehe..need some tips juga lah :D

farradasmiley said...

sengsara mmg ada sengsara beb..aku pon sem pertama dulu menangis2 sbb stress..tapi lepas tu aku belasah ajek..yg penting TEKAD, USAHA & TAWAKAL..Of course Family is important..tapi rasenya selama 3 tahun aku belajar alhamdulillah family tak pernah terabai (yer kot?) ..now Deman soh sambung PhD (lps bersalin anak ke2 ni) & choose to be academician..Borang UIA dh ada dlm tangan..nak isi ke tak ek?? konfiussssss

So, ibu2 yg nak dh ade niat nk buat Master..go ahead! It's a wonderful experience & you'll proud of yourself!

[NaJ] said...

oooh...

kak yatie tgh buat perhitungan lah hari tuh,nak sambung master ke idak ye..

klaka plak hari tu masa k.yati call saya

rasa cam kene interview ..hehe

yatipruzz said...

alamak, ramainyer yg encourage..adoi help help!!!

naj: sorila interview awak, kite seriyes tgk konpius.

farra: ko nak jd lecturer eh? takmo keje tm forever ke? wonderful ke farra? tp betul la, susah2 dulu, bersenang kemudian.

ohh aku masih konpius....huhuuhu

kaezrin said...

alahai nak carik keje kat cyber gaklah..nak tukar cyber gaklah nanti..kekekekeke

bukan apa..sbb beli rumah area2 sana..next yr rumah siap..konon cam nak mintak tukar ke tm sana jugak...

yatipruzz said...

akak beli area mana? umah saye siap next yr gak..ntah2 sejiran kita hehe

ah said...

yati,
hahaha. tak sangka dah ada blog sendiri. banyak nyer masa nak blogging2 ni
study? as i had been telling yati forever, aku still kecewa dia tak nak further. really disappointed sebab kitorg sama2 register acca. dah lupa ke angan2 kita masa kat mmu dulu? come on, u can do it.
mafus dah blah tm, pindah slb lepas 8 bulan pass acca. laila (your schoolmet. tak tercabar ke?), tini & mama tgh tunggu result acca. mamak, zarid, ain, sam, munir, aniza, rahimi dah pon dapat mba uum. come on yati, u can do it. u know me kan? aku envy dgn ko dari dulu dan mmg impossible nak lawan ko dlm study (2nd class lower vs 1st class) hahahaha. boleh sambung lagi, tunggu idlan besar skit.

yatipruzz said...

eii halim pon bace blog aku? hehe aku mmg byk masa halim plus i enjoy writing soooo much that sometimes i force myself to stop else ceriter aku akan terus meleret-leretss. like i always said b4, aku tumpang heppy korang2 sumer berjaye...be it acca ke mba ke whatsoever. Kalo nak compare ngan korang2 sumer, mmg aku jauh ketinggalan lah skang, so wat per nak envy kat aku lagi hehehe...zaman kegemilangan aku dah berlalu cewahhh...korang la plak tunjukkan sinar2 kegemilangan korang :)Kita tunggu dan lihat jela, kot hati aku terbuka blk nak sambung..tunggu ehhh, tp aku tak janji ler :p

Accounting Center said...

Hey, you have a great blog here! I'm definitely going to bookmark you!

I have a sage accounting software
site/blog. It pretty much covers sage accounting software
related stuff.

Come and check it out if you get time :-)