05 December 2005

blajar bersabar....

Weekend lepas mmg amat mencabar kesabaran aku.

1] time feeding idlan - skang nampak gaya dia dah kureng suka mkn bubur. nampak je aku sua bowl and spoon dia terus lari. puas memujuk dia still takmo mkn. sampai mama dah marah beberape kali, dia stare je balik bila mama marah, memula mata nampak cam nak berair tapi tak jadi nangis terus gelak n senyum balik...adoi terus cair hati mama. Try lagi pujuk tapi tak berjaya...ptg pon camtu..sudahnyer satu hari tak mkn bubur! instead dia mkn potato bun ngan roti jala sekeping (kat open house umah jiran). Adoi caner la nak pujuk anak mkn bubur...for info aku dah byk kali eksperimen ingredients dlm bubur tuh..carrot+potato+brokoli+ikan...utk buang hanyir ikan aku bubuh raisin. dulu bubuh ayam, tp nampak gaya dia takleh tolerate ayam sbb naik rashes...so stop ayam. Kadang kasik sayur and raisin je tak bubuh ikan. Anybody out there yg ade suggestions caner nak kasik anak suke mkn bubur? dulu penah mash nasi, tapi dia nak termuntah plaks...dia tak reti nak kunyah, instead dia cuma kumam je makanan yg masuk mulut dia.

2]penat hambat idlan during meal time dia ditambahkan lagi dgn penat pagi tuh buat choc chips muffin cilok resepi internet. first time bake muffin keras hehe..overbaked kots..luar keras dlm sedap. Second tray bake muffin cun...TAPI tak fluffy and berongga dlmnyer...bila citer kat umi aku bubuh 1 TABLESPOON baking powder umi terkezut giler..dia kata maybe sbb tuh kot muffin aku terlalu heavy/padat dan tak fluffy..ye ker kengkawan? kalau la betul, hishh maknanyer resepi internet tak boleh dipercayai cettt! Takper, still ade seminggu utk eksperimen sebelum tiba 10 december nnt utk idlan's besday celeb ehehe..akan mama usahakan sampai menjadi yey!

3]jadual ahad pon tight. pagi dimulakan dgn membuat bread pudding (versi bakar) plus castard serving dua loyang..satu utk mkn sendiri, satu utk kasik umah papa sempena open house utk close families kitorang. walaupun badan penat, tapi still rasa something missing kan B? rasa tak complete weekend tanpa outing ke shopping complex hehehe.....tp duit dlm bank dah menyusut..caner nak jln2 kat shopping complex yer?

:: B duk pujuk pi survey handphone. nokia 3310 biru tua ku dah amat nazak. cuma bley vibrate jer, ringing tones sumer dah ilang. angkara idlan termuntah 2x di atasnyer hehehe...sian phone mama. Dulu idlan suke main hp aku, tp sejak dah tak bunyi ni dia pon tak heran dah. aku plak antara sayangkan phone ngan sayangkan duit utk tukar hp baru hehe...kalo ikut hati nak je biar sampai dia langsung tak boleh beroperasi. nak beli hp baru ape pon tak tahu yg mane berkenan di hati. diri ni dah lama tak keep up to date pasal model2 hp di pasaran. nama model tak tahu, apetah lagi teknologi2 yg dioffer oleh setiap hp...oh terukkah aku? ade sesape nak suggest model ape yg best/lawa dgn harga yg tak brape mahal..say RM1k and below? oh kalau bley nak yg ade kamera skali lagik cun!

5 comments:

Hany FF said...

yati, kat nursery tu dia makan apa. cuba tanya penjaga dia. kalau dia makan bubur jugak, means that dia ok dgn bubur kecuali mungkin dia bosan makan sorg2. just to bagi dia enjoy makan jer. e.g : suap abahnya/mamanyer jugak. sure dia gelak ekekekek tgk abah kena suap.

aaa...dia dah ada gigi belum? kalau dah ada gigi...boleh la suap nasi (yg lembut sket tu) + sup. mungkin budak ni dah xnak yg lembik2 kot. cuma takut nasik tu keras sgt...suapkan tgk sup apapa lah. boleh latih dgn kunyah jugak. kalau mula2 dia luahkan...lama2 dia pandai makan jugak. ikut budak jugak nih.

budak2 skrg nih banyak perangai. kalau makan bubur tu nak...tp tanak selalu. kena selang2...may be dgn mash potato ke. nufayl suka makan singgang. buat singgang kat abah dia...nufayl join makan nasik ngan singgang jugak. dah bosan dgn sup kot.

p/s: budak2 suka gak makan pau (or puding yg sesuai) tu. sedap aper. asalkan dpt tenaga ok ler. go yati go! wat puding utk idlan! puding roti pun ok...just kurgkan manis. heh heh.. :D :P

yatipruzz said...

hany, tq for the tips. nasi mash dah penah kasik, dia takleh telan nak muntah. dia ade gigi 8 btg tp pesen malas nak kunyah hehe. skang byk kasik bun potato, dia kumam terus telan, tak kunyah..malas kan? hehehe

yati kasik bekal bubur everyday, kt nursery dia nak plak mkn..weekend je ngader2 berlari sana sini main2.

Nnt yati akan try kasik sup ikan..nufayl suke singgang eh hehe mmg anak jati kelate!

uja said...

a'kum yati..kadang2 rajin gak baca blog yati.emm psl muffin tu,i think yati over-mixed tak bila letak tepung? uja rajin gak wat muffin,pernah jd kes mcm yati sbb lama sgt mix tepung.muffin jd heavy and texture pun tak cantik.
bila time bubuh tepung,mix sekejap just until sebati pkai senduk/sudu.
ade muffin recipe guna 2tsp = lebih kurang 1Tbsp baking powder.shud be no problem kot..
or else,mungkin that recipe tak tepat,leh try recipe lain..
uja pun tak expert,saje share experience..rajin2 cuba ya. never try,never fail =)

yatipruzz said...

uja kawan semah kan ni? thanks eh awak..nanti yati try tips tuh :)

siku|at said...

ya..uja kawan semah,kawan jah, kawan selin.. yah yah