19 November 2010

bottle feeding

Sangat stress mengajar Ammar feeding thru bottle!
Seharian menangis (kadang melalak) sebab refuse bottle, minum juga tapi sambil nangis dan tersedak-sedak. Tidur tak lena, kejap2 bangun...rasanya dia pun stress melalui satu pengalaman yg baru.

Korang macam mana yer? susah tak nak ajar? berapa lama ambil nak train bottle ni?
Aku dah lupa time Firas dulu macam mana...tapi seingatku Firas dulu pun susah nak terima bottle, siap tukar pelbagai jenis puting, last2 puting orthodontix yg dipilihnya.

Hai cuma ada beberapa hari je ni before masuk kerja....risau!
Hari ni perjuangan kena diteruskan.
Kelmarin siang memang langsung tak kasi direct feeding...hari ni kena buat macam tu juga kot, tapi preparation mental kena kuatla nampaknya :(

11 comments:

ummi said...

mmg susah with the boys. ambik masa 2-3 mgu jugak. time iman, melalak sampai dekat sebulan akak masuk keje. time adam, akak dah belajar from previous bb, start sebulan sebelum msk keje.harap semua sukses

Zuedin said...

saya pun sama macam kak wati....tapi mental memang kena kuat :) ring sling? bli yang ring dier metal bukan plastik...sebab yg plastik cepat melurut...tapi nak best bli carrier...saya beli kat snuggbaby...custom made...dan sedap :) promo jgn tak promo

y@tipruzz said...

betul..hati mmg kering biar dia nangis. mental stress sgt huhu. risau camnerla kt nursery nnt...

zue- mmg nak beli ssc tp liza tgh pantang skang, yg ade in-stock mcm tak cun sgt design dia.

sikulat said...

Ariff pun refuse gak .. siap tutup2 mulut tanak minum.. Udahnye bile dah lapar.. die minum gak (kite sbb bibik yg terpakse ngadap die.. hihhi) So far idakle lama sgt.. Pakai avent bottle. Skrang ok sudah..

y@tipruzz said...

ammar kelmarin nangis byk sgt smpi one time tu terus tertido sendiri..sian sgt penat nangis.

hari ni improve sket tp still nangis la...hopefully nx week dh ok, nak start train antar dia rabu...mama nk shopping n bwk kids jejln tgk wayang :p

Farra said...

mmg bby akan refuse,,,..aku ikut tips kat internet

kene ajar sebulan be4 masuk keje..yg start kasi kene org lain,masa tu maknyer kene nyorok dr anak, ie dok atas ker..while feeding kat bwh

mulakan dengan 1 skali sehari..follow 2 kali..naik2 sket sampai serasi

mmg tak sampai hati antar nurseryy uwaaa

laydida said...

baby naturally akan refuse kalau maknye yg bagi bottle. sbb dia associate bau, muka & body contact mommy dgn direct latch kat B.

kitorg tawakal jer hantar g taska w/out elyssa terer bottle feed. ada gak ajar 5/6 kali tapi tak penah pun dia isap betul2. alhamdulillah, bila org lain yg bagi dia minum guna botol nak pulak dia minum.

dah introduce bottle tu is a good start. doa byk2 moga ammar is more accepting bile kat taska nnt keh.

y@tipruzz said...

so far so good. siang mmg kasi botol. dia minum sambil nangis hehe

farra - aku dulu ikut tips internet tu gak..pruz yg feed firas. skang ni aku try cara aku sendiri..cuma telinga kena immune la dgr dia nangis :p

y@tipruzz said...

ha aku kasik sambil aku baring sebelah dia (konon dia x nampak muka aku direct :p)...sambil usap2 kepala dia...

sikulat said...

haa btulla tuh.. baby kecik2 dah pandai associate mama & orang lain.. Ariff bile kite dah balik keje... bzzz bzzz kat botol ..

laydida said...

anak2 kita plak ada timing sendiri. by pukul sekian2 (e.g. 5pm atau 6pm) dah tanak membotol. sanggup mogok lapar sampai mama diorg terpacak depan taska hehehe