04 January 2011

Idlan's 1st day at school

Sangat senyap!
Culture shock ke apa anakku...mama perhati dia senyap je dlm kelas. Hatta nama kawan sebelah pun dia tak tahu. Balik rumah bila borak dgn dia, katanya sakit kepala...penat menulis....
Tapi bila habis waktu sekolah, dalam bas punyala ceria muka bila jumpa geng Ad-din dia.
Sekelip mata boleh berubah yer! Bila borak lagi, tanya dia happy tak pergi sekolah..dia jawab happy.

Perihal lain, mama tak risau. Bab naik bas nampak dia macam dah ok. Part makan, tak perlu risau juga sebab ABIM dah sediakan makanan. Waktu rehat pagi jam 9.30am (kelmarin mkn mihun, hari ni nasi goreng), tgh hari jam 12.30 (menu kelmarin: nasi putih, ayam goreng, tembikai). Lepas mkn tgh hari, balik ke kelas semula, jam 1.30pm keluar pergi surau utk solat. Kemudian sambung lagi belajar sampai pukul 4pm.

Pagi tadi (hari ke-2) mama observe dia sekejap je, masih lagi senyap nampaknya. Kata hubby, let him be....lama2 oklah tu. Harap2 after few days dia ok dan boleh get along dengan kawan2 baru dia..kalau tidak harus mama risau di ofis!

Some unrelated notes, these past few days Ammar sgt kerap bangun malam. Tidur kejap then bangun, letak bangun letak bangun. Dusss memang pening kepala mama bila bangun pagi. Last week cuti okla lagi...esok dah start keje, harus jadi zombie kat ofis kalau trend dia berterusan macam ni. Oleh sebab itu, start malam tadi mama test tidur dlm master bedroom dan on air-cond. Tgh malam tu ok lagi, tapi dari jam 5am-6.15am punyerla susah nak tidurkan dia...sampaikan pukul 6.30am baru mama berjaya mandi. Hish kelam kabut dibuatnya kalau everyday macam ni huhu

13 comments:

Ummu Auni said...

makan berat tu abim sediakan eh?
aku tak sure auni macam mana
semalam bagi bekal karipap. alih-alih dia kata dia makan bekal je (aku suspect budak tu, tak tahu nak ambil makanan di mana)

dahlah semalam siap belanja kawan tu..huhu.

Yatie said...

patut lar pagi td yatie perhatikan awak dok jenguk idlan jer kat tepi class dia....Ooooo ader ayam goreng lagi.....iman ckp tak makan2
aper2 pon....ish2

y@tipruzz said...

aini -derang beratur gi kantin, budak tahun 1,2,3 mkn dulu, then 4,5,6. Aku kasi rm1 je, dia x banjer pon.

yatie - yer kite sgt risau huhu.

y@tipruzz said...

aini -derang beratur gi kantin, budak tahun 1,2,3 mkn dulu, then 4,5,6. Aku kasi rm1 je, dia x banjer pon.

yatie - yer kite sgt risau huhu.

Yatie said...

yatie pon sama gaks....tawakal sajer lar..insYaAllah diaorg buleh.

y@tipruzz said...

ptg ni he looks ok already alhamdulillah :)
blk rumah pon ceria jer hehe

so esok bley pi keje dgn tenang :)

eh ape no h/p yatie? bley calling2 next time kalo ade pepe...if u dun mind nnt kasi eh tq.

Farra said...

Laa Abim prepare food..patutle idlan x blanja, food hebat lak tu

ummi said...

farra, sekolah private nih, kena jaga lah.. fee dah mahal. sek gomen kenalah beratur beli makanan sendiri :D

anyway, as for Iman, he surprisingly made friends. okaylah, takdelah ramai tp 2nd day dah boleh cam muka budak2 dlm kelas dia. tahu nama cikgu2 yang masuk mengajar. akak intai dia, nampak ada jugaklah dia angkat tangan jawab. dengan condition dia camtu, akak thot dia akan jadi senyap sunyi. papepun alhamdulillah. moga anak2 kita terang hati dapat belajar dengan baik.

y@tipruzz said...

ye k.tie, moga anak2 kita hepi dan dpt blajar dgn baik..tu jela harapan saya. kalau dia x hepi mahu susah hati kita kan!

sikulat said...

yati...

samela amirul pun.. kite perati dari tingkap hari first tuh.. senyap sunyii.. cikgu tanya soklan.. budak2 rebut menjawab.. die pi kembungkan pipi die ngan angin aje.. ahahahha

tanya sape name member sebelah die.. "tatau"

tapi bile tanya.. best tak sekolah kebangsaan ? "Best.." sengih sengih..

myjuliana said...

Aisya pon sampai hari ni tatau nama budak laki seblah dia. tapi kalau kawan pompuan, dia cakap dah ada 12 BFF!!

** tak sangka kita yg dulu serumah dok bersembang pasal anak darjah satu.. how time flies huhu

y@tipruzz said...

idlan ckp dia suke cikgu panggil tulis kt whiteboard..rasanya dh ok kot. tp semlm abis singgit beli ruler ben10 iskkk

sikulat said...

hahaha.. amirul plak beli pemadam ade gamba power ranger singgit.. aiyoohhhh..