18 March 2011

no Blackforest no nothing!

Sengaja ambil cuti hari ni utk merehatkan minda dari kerja2 ofis, lagipun cuti masih banyak berbaki (gosipppp --> dgr kata tahun depan tak boleh carry forward leave hoho). Seperti biasa, kalau mama cuti, antara aktiviti wajib yg dilakukan adalahhhhhhhhh....pergi ke Yummie dan baking!!! :)

Konon nak buat blackforest cake, sebab esok nak pergi rumah nek Umi...dan kek blackforest ni mmg favourite nek Umi. Lagipun ada setin blackforest elok terperam dlm laci kabinet yg dibeli sejak tahun lepas kuikui....kes tak sempat guna sebab dah deliver Ammar :p

Untuk kek tu, mama beli sponge cake mix perisa coklat. Ikut instruction cuma perlu tambah telur, minyak jagung/melter butter, dan air. Campur sahaja kesemuanya dan bakar. Tapi anda tahu apa jadi dengan kek mama? bantat okay!!! Tak spongy, tidak berongga langsung! Cuma 1/2 of the cake yg cantik elok naik macam kek span, the rest macam kuih bingka, padat giler (ok jgn gelak yerrrr). Iskkk tension giler mama, rasa pun fail. So kek tu mama buang terus...tak selera nak makan. Gambar? iskkk of course tak teringat nak snap sebab geram punya pasal. Tak tahulah apa yg silap kali ni. Ni bukan first time beli cake mix ni. Dulu pun pernah beli ok jer nothing went wrong. Sedih sangat. Dahla time buat kek tu mama siap call nek Umi cakap 'esok dik nur nak bawak kek blackforest'. Ha itulah sape suruh declare awal-awal...sekali kek tak jadi malu sajerkk...frust macik tau huhu (dahla membazir telur 9 biji plak tu!).

Sampai sekarang masih terkilan. Mau tidaknya, mama dah siap buat coklat hiasan bentuk love , daun, sea shell, flower, corn, etc semata-mata utk letak kat atas kek. Alih-alih kek nya tidak jadi...so coklat ketul2 tu elok je menjadi santapan kekanak berdua tu petang tadi hoho

7 comments:

Ummu Auni said...

pst pst, aku pun pernah bake tak jadi..ahah

betul carry forward cuti tak dak. pakcik zainal dah sound.

tini said...

eh mak aih! awat tak leh carry fwd? cuti banyak takkan nak abiskan huhuhuhhuu apa rasionalnye? tahu dak?

yatiscloset said...

wadussss kalo gini harus start mencutikan diri selalu jln2 cari mkn hihi

apa rasional nya...tlg jwb bagi pihak aku dan tini :)

Ummu Auni said...

tanya zainal da...

Farra said...

laa pesal plak taleh crry fwd..pelik toi..sib baik aku bersalin ni guna byk cuti thn lps...

cake mix tu kot yg ada bahan kurang....aku penah beli kek ceklat..mmg menjadi tp rasa pahit, mebe die lupa taruk gula

y@tipruzz said...

ye ke farra...ntahla maybe la tp frust menonggeng acik sbb dh terbayang nk ngap blackforest huhu

zeti said...

seriously cuti takleh carry fwd?? ...kene slalu mencutikan diri la thn nih..tp kot tibe2 bole carry...slamat dah abis cuti hehehhe