09 March 2011

Idlan dan ujian penggal pertama

Uish ni kira sebagai entry tertangguh. Ujian penggal pertama dah habis minggu lepas, tapi baru hari ni mama sempat nak update.

Style ABIM, buku aktiviti (buku tulis & workbook yg besar tu) kena tinggalkan dekat sekolah, jadi mama dan abah confirm tak tahu apa yg anak dia dah belajar so far. Seminggu sebelum exam, diorang bz praktis utk hari sukan. Mama punyelah byk kali pesan dekat Idlan "minta cikgu kasi bawa balik buku exercise tau'. Tapi pesan punya pesan sampai ke hari sebelum exam mmg tak bawa balik buku tu, tak pastilah cikgu tak kasi bawa balik ker....atau si anak yg tak minta pada cikgu :p

Jadi kami cuma ajar idlan berpandukan buku teks sekolah. Seminggu sebelum exam baru start ajar dia, agak kelam kabut jugaklah. Ala-ala intensive coaching gitu (last minute la katakan exactly macam style mama dia time study dolu-dolu hihi). Setiap mlm spent around 15 minutes utk 1 subject. Tak boleh lama sebab by 8.30pm selalunya idlan mesti dah nak tidur..penat praktis sukan katanya (mmg betul pun!).

Come the exam week, setiap hari mama tanya...macam mana exam boleh buat tak?
Jawapan standard dia...ntah, atau boleh kot.

Mama mmg sgt tak sabar nak tahu result dia...cuak pun ada sebab ni kiranya 1st time Idlan di expose dgn sistem peperiksaan. Selalu pesan dekat dia, jawab laju jangan tulis slow nanti tak cukup masa. Lepas siap kena check balik semua jawapan...dan pelbagai lagilah pesanan kami hihi.

Now the results time....

Antara remarks yg diberikan oleh si anak:

- idlan dpt 100 utk sains tau mama...cikgu kata dpt no 1.
- ada kawan idlan dia dapat C utk bm.
- idlan dpt 37 utk english (mama terus terjerit haaaah 37 tu fail la tuhhhh. Tak sabar nak sampai rumah tengok kertas jawapan dia!)
- idlan dah dpt kertas bm, maths, jawi, etc. Bila mama tanye dapat berapa...dia jawab "ntah".
Mama terus terlompat lagi tanye dia...iskk idlan tak nak tahu ke idlan dpt berapa...tak kisah ke dpt berapa? Dia senyap je tak layan bebelan mama....grrrrrr.

Now the real results:

BM kertas 1 - 96
BM kertas 2 - 92
Sains -100
Maths kertas 1 - 21/25 =84
Maths kertas 2 - 25/25 = 100
English paper 1 - 37/40 rupanye bukan 37/100 hehe so jadi 92.5
English paper 2 - 33/40 = 82.5
Al-Quran - 92
Arab - 84
Jawi - 92
Pendidikan Teras Islam - 90

Overall, kebanyakan yang dapat salah tu was due to careless mistakes, ataupun salah utk soalan yg senang2 jer.

Like example for Maths:
ejaan empat dia tulis jadi 'epat'
0 lebih besar daripada 1
ular mempunyai berapa kaki? dia tak jawab sebab katanya "manalah idlan penah tengok ular mama!"

Soalan English dia banyak salah dekat 'rymes'...acceptable jugakla sebab agak tricky.

Untuk BM antara yg salah:
1. Bukit Bendera terletak di............(dia jwb Gunung Kinabalu)
2. Gunung paling tinggi di Malaysia ialah........(dia jawab Pulau Pinang)
3. Tempat tinggal binatang bagi ayam ialah.....(semak/reban). Idlan jwb semak. Mama marah ckp 'takkanlah ayam duk dlm semak'...dia jawab "manelah idlan tahu reban tu ape". ohh ok betul jugak yer anakku ni kan orang bandar :p
4. Tempat tinggal gajah ialan .....(paya/hutan). Dia jawab paya. Mama cakap 'takkanlah gajah duk dalam paya'. Dia jawab 'gajah kan selalu mandi..paya laaaa'. Aduss mama tak terkata :p

Al-Quran dan Jawi, hmm alhamdulillah pada mama idlan dah buat yg terbaik :)

Arab - oh ni mama no comment sebab mama pun buta arab dan langsung tak reti jawab wakakaka. Part mengajar Arab pun mama serah 100% kat abah. Even nak decipher soalan tu pun mama tak reti...isk iskk pity idlan to have me as his mama!

Mama tak tahu idlan dapat no berapa dalam kelas. Tapi overall results dia mama kira dah cukup bagus berdasarkan last minute latihan intensif yg mama dan abah berikan. Rasanya kalau selalu revise setiap malam mesti dia boleh jawab dgn lebih baik. So part ni tak boleh salahkan Idlan...memang kena salahkan si mama dan si abah yg malas nak mengajar anak mereka!

Mana taknya, beberapa hari sebelum exam baru mama terkedek-kedek jumpa acik Zarid dan minta dia ajar mama pasal abakus. TQ Zarid!!!

Dan yang paling best tu, semua soalan pasal abakus Idlan dapat betul hehe hepi nya mama :p

Kepada anak2 kawan mama yg lain - Mirul, Mus'ab, Izzul, Iman, Auni, Aisya, dan ramai lagi iskkk tak sempat mama nak list kan....gud lakss yer anak2 sekalian!!! Lepas exam boleh enjoy dekat PD nanti!! :)

11 comments:

abu nufayl said...

lawaks.. and likess... :) itulah hakikat anak-anak yang hidup di hutan batu...perlu lebih input dari parent untuk 'kaber' natural source of knowledge yang makin pupus..

k3na said...

Idlan darjah satu ek? waa kalo dah darjah 1 tu dah kena pandai baca ye?

yatiscloset said...

waaah abu nufayl baca blog kite :p
ye bila pk kelakar pun ada. pruzz kata kena suruh tgk national geographic pasni hihi

cat - a'aa slalu masuk pandai 1 depa mmg dah kena pandai baca bm, bi, jawi. tu expectation cikgu zmn skarang...susah kan? huhu

myjuliana said...

bestnyer result idlan! aisya ni tak tahula camner.. dengan dok drama pagi2 tsskk.. rajinnyer awak ulangkaji dgn idlan.. kite serah kat chot :P heheheeh

yatiscloset said...

kadang kite ajar, kadang pruzz ajar. tgkla sape yg sempat :p

tp arab mmg kite x tgk langsung la sbb x reti huhu

CT said...

bravo!!! bijak ..bijak...:)

Yatie said...

bijak dier...iman dapat ala kadar jer.....InsyaAllah leh di perbaiki lagi...Tahniah idlan.

yatiscloset said...

k.ct- mintak2 bijak akal dan baik budi pekerti :)

yatie- takper, ni br 1st time xm iman terkejut kot. yg penting dia hepi pegi school :) jgn lupa puji iman kasi uplift sket semangat dia!

atulhani said...

jawapan2 dlm BM dia yang salah tu.. dengan dia punya alasan, sangat kelakar dan comel.. ehhehehe..

y@tipruzz said...

atul - mak ude dia baru smpi dr kulim semlm, siap snap gambar reban nk tunjuk kt idlan :p

Ummu Auni said...

Auni tak exam lagi pun...huhu