28 July 2009

jom make-over part two

OK kite sambung sket lagi. Kali ni projek bedroom idlan pulak yer. Actually kami start dgn bilik dia dulu, then baru continue with family hall tu. Kerja yg paling seksa skali adalah cat stripes2 tuh. Kami tampal masking tape utk buat lining, at the end bila cabut tape tu tercabut skali ngan cat asal...so dah jadi extra keje nak touch up balik lining cream tuh...very tedious and tiring tak igt. Akibatnyer 2-3 days alone spent for painting jer (pruzz yg cat, ku cuma touch up about 5% jer sbb takut nak panjat naik tangga hehe). A lesson well-learnt, sbb tu utk SOHO pruzz kami cat free-hand jer..tak guna tape dah..lagi cepat and efficient :)

Habis cat, baru start pasang ODDA bedframe, MALM 3-chest drawer and Trofast frame tuh. Knowing Ikea nyer style kan, setiap perabot comes with lots of screws and tok nenek dia...so lama la jugak spent time utk pasang sumer2 tuh. Opps kalo nak suruh org ikea tolong pasang pon bley...dia charge rasanyer 10-15% from the item's price. Yang paling ku suke skali adalah curtain polka dots tuh...beli kat Nagoya tesco kajang @ rm9.80/meter...umi tolong jahitkan..so cost jahit dah free la :) Perasan tak curtain tu sama dgn tote bag yg pernah ku tunjuk dulu..ngeee suke!

enjoy the pics ok..gambar before make-over lupa nak bwk plaks.


L: proses mengemas dan membuang brg2 yg takmo dipakai


L: Sebelah Trofast frame tu nak letak Mammut study table+chair+shelves...tapi tak terangkut2 lagi dari bwh...tak larat dah sebenarnyer :p
R: Bedframe tu actually boleh masukkan katil single kat bwh dia..tapi kami tak beli lagi considering firas yg kecik lagi. So for time being sumbat je baju2 lama kekanak kat situ.

Opposite dinding purple tu masih kosong, rasanye nak cat kaler light yellow and hias dgn frame or pepe jer la...tunggu next round plak...dah boring every weekend spend mengadap projek2 ni..letih sgt!

Anyway, idlan belum rasmikan lagi bilik nih....dia TAKUT!
nampak gaya memula abah la kena temankan dia tido hihi

10 comments:

ummi said...

shantekkkksssss... jom akak upah tolong buat ID rumah akak bleh? kalau hasben akak takdenya dia nk buat ngecat tu seme. wiken dia nak rilek je. meroyan sensorang tak best kan?

anyway, kakak's back into her room. penat makcik sogok dengan bedsheet princess2 bagai.. baru jalan. tu mintak lampu comel pulak tu. layannn...

-ummu amin- said...

yati, lawalah warna purple tuh.. bila buat stripes jadi triple lawa :) very good idea buat stripes

y@tipruzz said...

ayu-sila la tgk katalog nippon paint ok. Stripes tu mmg cun, tapi nak jadikan camtuh...tuhan je tahu penat lelahnyer hoho

k.tie- akakaka mmg saya ckp kat hubby, awak leh jadi part time ID :p Kalo upah indon cat pon confirm takkan sekemas husband buat :)

Farra said...

kami cat bilik budak tade stripe pon ltey sungguh...

boleh la tiru ni...hehe sbb bilik kids masih guna tilam jek...

ShaFiAti said...

gud idea...cantik2...susah kan nak latih anak tido asing..heheh...akan ku usahakan suatu hari nanti n tatau bile...heheh..:)

Ummu Auni Afif said...

wah cantik!! jealous pula aku tengok..isk macam nak cat balik je rumah :P

aida said...

wah cantik, tapi ala girl la plak.. heheheh

tapi sesuai la, boleh amik idea. jadi consultant aku gak la :P

y@tipruzz said...

aku mmg suke purple...rasa rugi tak cat hall bwh color purple dulu :p

boys slalu sinonim with blue kan..kali ni biar kitorang lari sket from the norms :)

tinidewi said...

err... kitorang senang je nak pisahkan tidur kanak-kanak tu. bubuh TV & astro dalam bilik diorang wakakakaka. tapi, ntah jam berapa la diorang tido la kan :-p ni utk parents yg pemalas saja OK? letih nak bergaduh dgn kanak-kanak pasal disiplin :-p kadang-kadang tu aku terus tutup suis (diorang tak pandai lagi bab ni wakaka) terus masuk bilik zzzz, tak kuasa nak melayan si zahra meraung2 guling. jam 2 pagi tak tido lagi apa kes?

y@tipruzz said...

erkk kitorang frugal..tak pasang astro pon kat umah ekekekeke.

tp kol 2am tak tido lagi mmg special case tuh :p