13 July 2009

Sport's Day Tadika Ad-Din 12.07.09

Weekend ni mmg penat yg amats.

Hari sabtuku bermula seawal jam 5am. Bangun utk bakar cup cakes…buat 2 bancuhan choc moist. Pukul 7 lebey still tak abis membakar lagi…kekanak tu plak dah bgn. So tergendala la projek membakar. Lepas settlekan firas (mandi, feed bubur, tidokan dia) keje membakar disambung kembali + start masak nasi ayam for lunch. After lunch baru start ice kan kek2 tu sumer, deco swirl jer..paling sempoi & cepat siap hehe. Petang dlm pukul 6 umi call kata dah nak sampai rumah kami…ad-hoc giler ni sbb katanye dah miss sgt ngan the boys tuh. Mujurla aku tgh masak cream caramel atas dapur..so adela benda nak jamu umi & adik :p (dan mujur pagi tadi dah kemas2 sket umah…B pon dah vacuum…kalo idak sure haru biru kelam kabut nak kemas kekeke). Sambil umi layan bebudak tu aku sempatla basuh segala bowl, & peralatan wat kek pagi tadi..punyerla penuh sink :p

Duduk2 sat…after maghrib umi ajak lunch kat luar. Kami ke jusco jer….dekat kan, tapi jem yg amats..nak cari parking pon lama huhu. Ajak umi dinner kat Old Town…kitorang mkn roti bakar jer…idlan pekena nasi lemak, adik aku mkn meehon tomyam. Order 2 ice blended, 1 hot coffee dan orange juice…burppp punyerla kenyang yg amats. Lepas tu idlan sempat lagi mkn eskrem mc D..mujur tak muntah je mamat tu dek kekenyangan :p Balik umah dah dekat kol 10pm…aduss letey giler.

Ahad pepagi dah bgn…kol 8am dah kena convene kat padang umah tuh. Idlan hepi bukan main, tak sabar member nak pi sports day dia. Firas pon bgn awal, siap mandi sumer. Alhamdulillah cuaca ok..tak panas sgt. Bebudak sumer dapat beraktiviti dgn selesa. Team idlan kalah…tapi tak kisahla..janji dia hepi. Rasanyer agak happening sports day derang kali ni…sumer organized, food byk, aturcara majlis pon teratur jer, parents ramai dtg kasik moral support…mmg syoklah! Kami di situ dari pukul 8-11am…mmg penats. Firas siap tertido sekejap bwh khemah…mujur dia pon tak wat perangai.

Terharu bila bebudak Ad-Din mulakan acara sukan dgn parade depan parents, and then baca kalimah syahadah, ikrar, senamrobik dan nyanyi satu lagu islamik yg sangat catchy and menyentuh hati. Mmg besar sungguh jasa cikgu2 di Ad-Din tu sumer dlm mendidik anak2 kami….:)) So sape yg duk kat tmn sutera, jgn teragak2 antar anak korang ke ad-din…ilmu rohani mmg sgt2 ditekankan, itu yg buat kami as parents2 ni sejuk hati bila dgr anak2 bersemangat mengucapkan kalimah2 Allah depan org ramai. Balik umah, lepas rehat2 jap…sumer 4 beranak terbongkang di tgh2 hari buta tuh akibat kepenatan :p

Petang, aku dan B bergilir mentouch up dan cat bilik idlan (aku buat dlm 10% jer, the rest keje mengecat mmg Pruzz yg buat hehe). Akhirnya mlm dlm kol 9ish gitu baru la bilik idlan settle. Hasilnya tunggu next entry keh…tak sempat snap gambo lagi. OK dokie..penat dah type..pinggang pon sakit giler dek penangan membakar 100++ cuppies+cat bilik. Heavennyer kalo ari ni cuti..sure dah bley qada' tido :p

3 kotak semuanyer


baru sampai..adik blur2










7 comments:

Ummu Auni Afif said...

walaupun lari topik, aku nak komen satu je
comel seh tudung ko :-P

LiTtLe m3 said...

wahh kagumnya tgk ibu2 yg rajin ini... saya yang tinggal berdua pun pemalas yg amat cam ner nak beranak ni.

y@tipruzz said...

eni- tahu comel...ramai puji ahaksss :p

baiti- mmg rajin dik...cam nak patah pinggang macik today huhu

Farra said...

aku pon nak puji 2 benda : 1st) tudung cantik..2nd)rajin btoi mama idlan ni, 100 biji tu byk bangattttt

yati ni suka pink aa!

puterikiut said...

caya la yati.. tabik spring.. best giler idlan ngan adik dpt mama mcm nie.. hehe

p/s: lainnya idlan dah besar..agaknya sbb pipi dah tembam.. dulu kan slim je..

y@tipruzz said...

farra- aku mmg suke pink :)

k.nieta - yupp bila sy tgk gambar2 idlan..mmg perasan pipinyer yg tembam iteww ehehe. Dulu keding je kan :p

Farra said...

rasanya kalau mus;ab dok seblah idlan mmg kalah mus;ab yg keding itu..