24 April 2010

Gold Coast - 3rd & 4th Day

Back to GC story yer.

Pagi tu kami bgn agak lambat, sebab mlm sebelumnya tido jam 12am++ gara2 lepak lama dekat kedai souvenir. Breakfast cam biasa sandwich tuna+jem, sempoi yet kenyang. Lepas siapkan bag pack kami terus gerak keluar ke bus stop utk ke Currumbin Wildlife Sanctuary (ala2 Zoo gitu). Naik surfside bus no 700, return fare $21.20 (sampai hotel baru perasan dia tak charge fare utk idlan pelik gak...). Journey takes about 35min, the farthest compared to Sea World & MW. Untuk masuk ke entrance kena lalu souvenir shop dia dulu, mmg strategi baik habis punyer :p Dalam tu ade few other souvenir shops, harga berbeza2 jugak...kami cuma beli fridge magnet tulis Currumbin jer...lain2 item macam biasa and kurang menarik. To be honest, Currumbin ni takdela best mane. Binatang tak byk sgt, nak jalan from one animal to another tu agak jauh...so kalori mmg confirm byk terbakar hari tuh! Kami eksyen takmo naik tram yg disediakan, so rasakan la hehe. Our main intention datang ke sini cuma nak merasa jumpe kanggaroo & koala secara live..tu jela...kalau tidak confirm tak dtg sini sbb mak buyung bukan larat sgt nak tour satu park tuh huhu. As for idlan & firas, derang of course happy...biasala kids never failed to be happy upon seeing all those different types of animals, sama macam kite kecik2 dulu yg suke pegi zoo betul tak? Kami sempat catch up a free flight bird show....tapi agak letih mengawal firas yg sibuk nak ke depan kat instructor mat salleh tu. Time eagle keluar, firas nak berlari ke depan jugak...mujur tak kena gigit ngan si eagle yg agak garang tu huhu...kalo tidak confirm satu memori 'istimewa' bakal terpahat dlm percutian kami kali ni :p Lunch, again kami pekena fish n chips + fresh fruits....aduhhh lega and rasa segar bila dpt mkn buah, dpt menghilangkan muak mkn fries selama 3 hari berturut-turut! Lepas lunch, akhirnya kami tiba di kawasan kanggaroo. Waa mmg byk sungguh kanggaroo yg tido & lepak2 di park tu....nampak serene je depa tido sambil tangan terangkat macam menyerah diri hehe. Idlan & Firas memula takut nak pegang, sebab sampai2 je kat situ ramai pulak kanggaroo yg dtg menyambut kami...terus sorok muka kekanak berdua nih. Tapi lama2 barulah berani pegang, and amik gambar bagai. Firas budak paling galok hari tuh...sibuk berlari naik turun bukit siap taknak mama pegang. Jatuh gedebuk byk kali pon dia tak heran...tak serik, terus sambung berlari turun bukit lagi mmg ganas betul budak nih. Kita plak yg semput nak mengejar. Last2 on the way berjln keluar dari park tu dia bley tertido sambil hisap lolipop...mmg cute! Kami tak lama di Currumbin, tak silap jam 3pm++ dah gerak keluar...naik bus and terus balik solat di hotel. After Asar, kami gerak keluar jln2 sekitar hotel, pegi tgk surfers beach (idlan siap merajuk sbb kami tak kasi mandi :p), masuk shopping mall Centro, and few other shops sekitar surfers street. Stop sekejap dekat Ali Baba's Kebab sbb idlan bising dah lapar...so suaplah kekanak ni mkn kebab ($8-9)+pizza ($4.90/slice) sambil duduk dekat bench along the street tu. Malam, terus balik ke hotel sebab dah penat and tak tahu nak buat apa. Abah turun ke souvenir shop sorang2 cari few other things sementara mama lepak kat bilik teman kekanak tu tgk tv sampai penat :p Malam tu jugak kami packing barang2....sbb esok pagi dah nak balik uwaaaaaaa!

Hari ke-4

Flight pulang ke KL sgt awal, jam 8.25am...so pukul 530am kami dah bgn utk bersiap. Kenapa amik flight awal sgt....sbb tu yg paling murah ok :p Jam 6am kekanak tu dah bgn dgn sendirinya...tapi kami tak mandikan derang pun, sbb sejuk sgt...lagipun depa tgh selsema. Kasi can tukar baju cun jer sudahla hehe. Turun ke lobi hotel utk check-out, collect our $200 deposit, and mintak org hotel panggilkan cab. Dalam 1/2jam kami dah sampai ke airport, fare $49.10. Urusan custom again sgt strict, semua liquid kena pack dlm zipper/any transparent bags, pihak custom siap sediakan lagi zipper bag tu baik sungguh. Kami bawak 2 botol mineral yg kecil, officer tu tanya brape baby....kami cakap sorang jer, then derang pun discuss2 la kejap sesama depa...akhirnya depa lepaskan kami. Waaa considerate jugak derang ni yer tq very much sir!

Lepas check-in, kami pergi breakfast di Hungry Jacks jam 730am, (ala2 burger kings kots sbb logo almost sama), order pancake + egg burger without ham. Pancake dia punyerla fluffy and marvelous...mmg mat salleh punyer specialty i bet! Flight took off as scheduled....1/2jam after that firas dah landing, ngantuk sgt kot sbb bgn awal. We were quite lucky sbb seats byk kosong, so pruzz & idlan pegi duduk kat tengah...myself & firas duduk in one row...lapang la sket rasa sbb firas bley tido baring. Flight siang menyebabkan kami asyikla rasa lapar :p Pukul 10++ dah order makanan (pre-booked). Pruzz amik in-flight entertainment kit utk idlan (rm30) so sepjg flight dia bz tgk kartun madagascar2 + alvin chipmunks mmg tak pandang kiri kanan dah. Firas agak susah dikawal, kejap nak itu, kejap ini, menulis sambil berbaring bagai, jln2 dlm flight, tak bley berenggang dgn mama, sampaikan mama masuk toilet yg sempit tu pon terpaksa bwk dia! Pukul 3pm++, kami order makanan lagi. Kali ni aku mkn maggi in cup tuh (tergoda dgn bau org lain mkn seh hehe), pruzz amik sandwich, tapi terkezut sbb rege sandwich rm19! Baru la perasan certain food rege dia berbeza ikut flight depart dari mana. In this case kiranya sandwich rege AUD la hehe so be careful ye ppl :p My maggi still rege biasa RM6. Pukul 4pm++ kami selamat landing di Malaysia....lepas solat & tapau mc D terus la pulang ke tmn sutera.

To be frank, kami rasa agak ralat tak stay lama kat sana, in fact duit AUD pun byk lagi yg masih berbaki....it was my mistake, tak buat research dulu before book tiket dulu. Supposedly kami draft simple itinerary dulu, baru bley plan tpt ape nak pegi, brape hari nak stay, then baru book tiket. So utk kengkawan semua, this shall serve as a good lesson ok....plan plan plan!














3 comments:

myjuliana said...

yati, so in total berapa habis trip ke GC ni? nak budget nak gi honeymoon bile balik mesia nanti.. hehe.. tapi rasanya end up bawak jugak 2 ketul budak2 tu sbb surely kesian nak tinggal.. share budget kay?

y@tipruzz said...

email awak aper?

honeymoon kat GC best ker...rasanyer it's fun for a family gath, bukan berdua-duaan ekeke

myjuliana said...

yati, email kite julie.yaacob@gmail.com

tak best ek honeymoon? hehe.. rasanya honeymoon best gi europe :) kalau camtuh kite plan gi family vacationla ke GC.. hehehe