21 April 2010

Gold Coast - Day 2 (18 April)

Macik baru je bersemangat nak buat e-filling, alih2 baru tingat password tertinggal kat opis. Aiseh postpone lagik! So kita sambung our GC story la yer. Insya allah in my final post i'll share some of the highlights/tips/key notes that you may find them important and useful especially for travellers with babies.

Subuh di GC sgt awal, around 5am tak silap kami...sebab before 630am hari dah cerah. For brekkie, kami mkn tuna sandwich & maggi goreng yg dibawa dr Malaysia (roti beli dekat convenience store next to our hotel). The good thing about our hotel, it's strategically located at the heart of surfers...allowing you for easy access to shopping mall (Centro Point SP), few convenience stores (including 7 eleven), souvenir shops, etc. Right in front of our hotel is restoran Maharani (the only malaysian restaurant yg provide halal food in that area if we were not mistaken), few steps from the hotel is hard rock cafe, along the street ada byk kedai2 and exclusive boutique (Coach, Prada, etc), and a short 5 min walks will take you right to the beach (tapi kami tak mandi pun la). Ada byk lagi hotel lain termasuk budget hotel di sekeliling hotel kami, termasukla Islander Hotel (antara hotel yg glamer and digemari oleh malaysian tourist sbb dia murah and affordable). Lepas mkn, kami packed few sandwich dlm zipper bag sebagai bekal, and bwk jugak biskut, susu firas, mineral water, payung, spare baju kids and pampers. Then terus bergerak ke bus stop utk naik bus ke Movie World (MW). Return fare dlm $20 tak silap...mahal dari sea world sbb dia lagi jauh, about 25min from surfers. The good thing about their busses, ada tempat khas utk those yg bwk stroller onboard, ade few special seats yg boleh dilipat and you can just push in your stroller nicely without blocking the paveway...mmg sgt bagus. Sampai je di MW, kami sempat amik gambar dgr Scooby Doo...then tetiba ternampak Shrek keluar tapi tak sempat nak kejar sbb org dah ramai kerumun mamat shrek tuh hehe. Again, jgn lupa tgk brochures and make a quick planning on your itinerary. First show kami pukul 11am, Hollywood Stunt Drivers, a real-life action movie set yg tunjuk hollywood film making. Ada drifting, kereta terbakar, etc....api yg terbakar tu mmg panas giler sampai ke muka audience. Idlan mintak beli pop corn, tapi rasa dia kureng sedap...masin!! rege dlm $5 kots.

Next show, Looney Tunes pukul 1130am. Mujurla map dia agak interactive, so senang nak faham utk ke mana2. Kali ni indoor show, idlan siap pegi duduk depan stage...firas tgk sekejap, lepas tu dah melentuk kat bahu mama kepenatan. Lepas show kami stop and rehat sekejap for a quick lunch while firas was already in lalaland :p. Lunch tak byk choice, so again kami pilih seafood platter...tu je yg halal kot. One set+juice around $20. Dlm website MW dia tulis outside foods n drinks are strictly prohibited, tapi time Q masuk dia takde plak check, so next time jgn lupa bwk sedikit bekalan sbb food kat dlm sgt mahal dan yg penting, tak byk choice. Lepas mkn, idlan sempat main bumper car and few other games, then we headed straight for the Batman show at 1pm. Next masuk 2-3 souvenir shops and beli few things, then Q utk tgk Shrek 4D show jam 2pm. Shrek show ada every 1/2hr, tapi seats limited, so kena Q awal2. Myself and firas duduk dekat seat belakang sekali (reserved for the elderly, expectant mothers, etc), pruzz dgn idlan duduk dekat motion seats...so depa syiok la dpt experience all the strobes and sudden movements thru out the show. Show mmg best and enjoyable...tp yg klakar si firas taknak pakai speck khas utk tgk 4D tu :p Sementara tunggu next show, kami jln2 lagi ke few more souvenir shops and beli ape yg patut. Jam 240pm, ade show Scooby Doo, tapi agak bosan. Sambil tgk show kami mkn aiskrim. Aiskrim sgt mahal woo, sebatang (Walls) dlm $4...berapa kali ganda tu from aiskrim kat mesia hihi. Jam 330pm, ada All Star Parade dekat main street, time ni keluarlah warner bros punyer favourite character like scooby doo, looney tunes and gangs, batman, catwoman, shrek, etc. Lepas snap pics depa, kami terus ke Kids section, kasi can kekanak tu naik few rides. Firas punyerla suke naik kuda pusing2 tu, time Q pun dia sibuk nak melompat ke dlm gate tu isk. Sebelum balik, kami snap pics dekat keta batman and few other 'wajib' spots. Around 5pm kami bergerak keluar...anyway park tutup pukul 530pm. All those thrill and extreme rides satu pun kami tak try...myself of course tak boleh, pruzz pun malas nak try...yg penting kekanak berdua tu happy and enjoy themselves.

Otw balik, hari hujan...firas dgn idlan terlena dlm bas. Sampai je di surfers, kami terus gerak ke restoran Maharani utk dinner. Masuk2 je teka kami jumpa sape??? Faizal ismail hot fm & family hehe. Nampak je kami dia senyum...kitorang pun balas balik. Bukan senang nk jumpe org mesia kat sini. Kat MW adela jumpe sorang pompuan pakai tudung, i bet she's from mesia jugak tp punyerla sombong takmo senyum langsung. Pelik betul setengah org ni kan hum hum. Kami order beriyani chicken set, mee goreng, apple juice & nescafe tarik...total $23 kots. Tapi sorry to say la, food dia agak kureng rasa pada tekak kami....tapi sumer licin jugak sbb dah lama tak jumpe nasi...asyik telan fries jek :p After dinner kami terus ke souvenir shop berdekatan hotel, dekat sejam lebey kot spent dlm kedai. Bukan senang nak membeli dgn si kecik yg suka mencapai itu ini...isk risau takut brg pecah jer. Then singgah di convenience store beli susu kotak ($4 utk 500ml), soft drinks ($4-5), maggi goreng (sebungkus $1.50 you jgn terkejut hehe) and roti. Balik hotel terus flat....bayangkan kami keluar as early as 9am, jam 11ish pm baru balik hotel.

to be continued....





















7 comments:

tini said...

aku pun tak buat lagi e-filing hua hua hua adoyaiiii

LiTtLe^m3 said...

kak fara, makin best ni citer kak yati.. jom..

Anonymous said...

yati...
tips for future kalau sesape nak gi GC or OZ...
to save cost for ration mcm roti, susu & such...opt for Woolworth atau Safeway atau Coles...everywhere ada...
i igt kat Surfers Paradise pun ada Coles kat dalam centro..kalau x silap...
ni sdtandard2 Tesco / Carefour...pastu beli generic brand atau brand pasaraya tu sendiri...murah sgt2...
cth:
roti AUD 1.49, fresh milk 2L AUD 2.49...in fact diorang ada section untuk asian food...macam maggie goreng indomie AUD 0.50...boleh jimat bnyk...:)

y@tipruzz said...

anonymous - tq..i know bout that...tapi malas masuk supermkt tuh. kat centro mmg ader...tp sbb penat sgt, so singgah kat kedai sebelah hotel jer....so kengkawan yg lain igt pesan anonymous tu tau! :)

Farra said...

mengidam abeh dah ni baiti oooiii

baiti, cik abg awak nk dpt bonus...soh simpan kite g gc thn depan..awak n rozali mmg the best bbysitter for my kids ihiks :p

tinidewi said...

hmmm... kenapa aku rasa jaket denim tu ada sipi mcm jaketku?

y@tipruzz said...

k.tini - jaket brand diesel beli kat parkson few hours before departure kehkehh (btw den rasa macam nmpk slim abis pakai jaket tu i likeee)