09 April 2010

ragam manusia...itu dan ini

Kadang2 saya pelik, kenapalah dlm hidup ini saya perlu berurusan dgn orang yg berperangai sebegini rupa. Stress saya dibuatnya bila terpaksa deal dgn seseorang yg anggap dirinya terlalu bijak dan pandai, tetapi kedekut ilmu. Cuba bayangkan jika anda menelefon seseorang utk meminta pendapat dan nasihat kerana org itu boleh dikatakan 'subject matter expert' dlm perkara tersebut, tetapi tiba2 org tersebut boleh marah2, melenting kpd anda tak tentu pasal..malahan dgn angkuhnya menyuruh saya berfikir sendiri macam mana nak selesaikan isu tersebut. En XYZ, jika saya arif tentang perkara itu, in the very first place i wouldn't be calling you for advise ok. in fact you should be grateful and honoured kerana i call you dan minta pandangan you, bukannya i pakai redah dan buat decision sendiri. Dan jika i lebih arif tentang perkara itu, baik i je yg duduk dekat post u....am i right or not? Of course saya masih control nada suara saya, masih bertindak rasional and sounds professional walaupun dalam hati ni, tuhan je tahu betapa panas dan sakitnya hati. Darah memang menyirap tak igt, sampai terus migrain dibuatnya.

Dalam kereta balik ptg tu, perbualan telefon dgn En XYZ masih terngiang2..in fact sampai ke malam marah dan sakit hati saya masih belum hilang. Singgah di McD drive thru utk beli makanan buka puasa, marah punye pasal saya order large big mac meal+oreo mc flurry, tapi bila buka puasa...saya cuma larat makan fries dan mc flurry je. Semua gara2 migrain dek penangan En XYZ di siang hari tadi. I wish i wouldn't have to deal with him again in future, unfortunately that is not the case sebab memang akan ada circumstances di mana kami masih perlu merujuk kpd dia....dah nama pun subject matter expert, mestilah org akan sokmo refer kat kau kan!

Apa2 pun En XYZ, with your so-called attitude and whatnots, you're not going anywhere ok..believe me, once people hates you, it means there must be something wrong with yourself. How i wish you read this, and how i wish one day something will happen that awakes you and trigger your brain that finally makes you realize that ''''ohhh i need to change!"

Perhaps you need to go for "Teaming for Passion" course...baru you sedar tinggi rendahnya langit tu :p

2 comments:

Farra said...

malunya ada org begitu dlm syarikat kita!

huhu biarkan saje dia.org gitu susah nak naik pangkat :D

myjuliana said...

tuhla.. malunyer ada org camtuh.. huhu