10 February 2012

Pusat Sains Negara 6 Feb 2012

Pusat Sains Negara really rocks!!!
Rugi dulu tak pernah tahu (atau lebih tepat lagi...malas nak ambil tahu) kewujudan PSN nih.
Siapa yg belum pernah sampai, sila pergi ok. Sekarang tgh promo, free entrance until mid Feb (not sure the exact date tho). Tapi kalau nak tgk robot Android, kena bayar at a very minimal fee (kami tak tgk robot tu, dah flat-kepenatan-nak pengsan-mengantuk yg amats.. sumer ader!).

Oklah jom layan gambar. Mood bercerita agak kureng hari ini. Hope the pics and lil bit of explanation help :)

Oh sebelum tu, sila google dulu address PSN ni yer. My hb siap google map the night before, al maklum lah kami ni warga jati Kajang, jadi area Bukit Kiara, Bukit Damansara dan seangkatan dengannya agak kureng terer (tapi me KL-born girl, apekah???). Kalau setakat Ikea tu bolehlah ai terangkan dgn detail hihi. So nak dijadikan cerita, kami tersalah masuk simpang (now who's to be blamed google map ke diri sendiri yg tak arif nak baca google map haha), kena U-turn sikit, jalan straight sikit, dan akhirnya berjaya sampai ke PSN dengan jayanya! (sebelum tu sesat nak cari parking, mujur terserempak dgn kereta Sheeril).

Latest attraction at PSN, ade kids swimming pool u olsss hebat gitu! Some more it's free, triple hebat!! Jadi pengajaran buat Dayang dan Zue, lain kali silalah bawa baju spare utk mandi-manda bersama anak2 tercinta ahaksss

another view
My eldest suke sgt main lompat atas tayar hitam tuh. Mama dia pon over mahu try jugak, tapi utk beberapa minit yg pertama masih terpaku atas tayar yang sama. Hati dan semangat masih belum kuat utk cuba lompat ke tayar seterusnya tskkk (sebab lain takut jatuh dlm air dan tudung basah, sebab kes tak bawak tudung spare hihi)

Yang berbaju hitam tu bukan saya. Tapi saya sempatlah mencuba satu lagi alat exercise dekat sini. Hebat kan, ade pool, ade alat exercise! Anak2 pergi mandi, mommy dan daddy pergi menyenamankan diri dan cuba sedaya upaya utk menyahkan serba sedikit kolesterol yg tidak diingini di dalam badan!

Ada small playland utk budak2. Dan paling best, ada banyak bangku tempat duduk utk picniking dan lepaking di sini. Jadi mommy dan daddy boleh buat small gathering, borak sakan tak hingat ala2 knowledge sharing session (bukan gossip tawww) sambil makan-makan!! (the part which i like most, sape setuju sila LIKE).

Ammar as usual blur2 bila mula-mula masuk air, dahlah sesema teruk time tuh...tapi dah sampai, mesti wajib rendam jugak kan :)

Opsss dia kencing atas mama dan hampir kena bangku tempat duduk kami! Mujur tak kena tikar :) Tapi no worries mommy, sebelah bangku tu ada air paip. Some more najis muhoffafah jer, tak susah nak bersihkan :)

Participants of the day: Sheeril Dayang, Zue Bibik (eh mane Din yer hihi), Farra Dmn & Yati Pruzz. Ewah memasing posing ngan sorang anak jer (padahal dah berderet :p)

Ha anak sape tu yerrrrrr???

food of the day. A very short (kind of ad hoc actually) planning, tapi part makanan never fail. Pic not inclusive of Farra's food. Akibat dtg lambat, gambar food hang tak sempat nak snap :p

mama, cakkkk!

anak bujangku yg bongsu

Ok sumer sudah refresh dan bertukar uniform. Letih tauu main air, mengantuk pun ader. Tapi kanak2 nk sgt tgk robot Transformers...so layan. Jadi ayuh kita masuk PSN!!

bigger group pic. Sekali lagi Farra takder...bz salin baju :p
cantik kan?? i thot PSN sama dgn Planetarium..rupanya tidak sama sekali.

ada fish u olsss! Lepas ni tak payah pergi Aquaria (dan bayar mahal2) sebaliknya masuk sini sajer lah!

alaa dah lupa apa nama ikan yg paling besar dekat situ. Aruapaima ke ape Yang??

Ni lah robot Transformers yg digembar-gemburkan itu. Statik je. Idlan siap ckp...laaa ni je ke mama??

Peneroka Comel. Utk si cilik anda bermain2...mmg best dlm ni, macam2 ada sampai kami pon pening.

Foam Factory, utk budak2 besar. Jadi Ammar konfem tak lepas la. Bebudak dlm tu mmg sakan giler main tembak2 bola..mmg besh!

Awak kecik lagi, jadi main benda yg comel2 (dan tidak merbahaya) sajelah yer!

Abang ngah ni kurus sgt, nak tolak Thomas ni pun tak larat. Mujur ada kakak PSN yg membantu :) Cuma sorang je boleh naik at one time.

Abang long bwk Ammar naik sekali..sepatutnya tak boleh, mujur kakak manis tu kasik.

astronaut to be?? Definitely no...dia tak minat pun, in fact bila tanye what do u like about PSN? jawapan dia: ada pool!

mini canopy walk
mr grasshopper

tilam udara besar ni nampak best giler...teringin naik kan??? 4yrs n above je kots...

Kids World yg best...macam2 ade!


Sounds of Music. Benda ni paling ai suke...sgt comel. Bila pijak2 key board tu ade bunyi..macam main piano betul2 la...hebat kan! Jakun pun ader hihi


OKlah, sekian entri buat hari ini.
Silah pergi, confirm tak rugi!
PSN, we surely will come again!!!

------
------
------
------
Tapi jangan dtg lambat tauuu, nanti tak masuk dlm gambar opsssss :p

2 comments:

Farra said...

kan aku dah cakap..best..hang memula kata review kata boring

y@tipruzz said...

Eh Aku ckp cam boring bila tgk website. Tp bila blogger review best tergerak hati nk gi :)))