16 February 2006

my sweetie 14-month-old's physical development

He's now entering 14 months old and apparently, he develops few new skills that somehow and rather amuses us all the time. His walking ability improves a lot, less stumbling to the floor, manage to control his body not to fall down whenever the feets touch uneven surfaces like carpet and our 'toto'. He can squat down and pick up something, then lift up the body by not holding onto the furniture, (or usually using mama/abah as support). He plays 'peekaboo' with mama very well, and i can say he enjoys 'looking and searching' his mama's hiding place, be it behind the sofa, in the kitchen, etc etc. He so likes to open the shoe cabinet, taking out the shoe one by one and dump it all to the floor, and ohh also taking out abah's smelly sport shoe and run to the toto...wekkkss!

What's more? He enjoys "putting things in" and "taking them out". He doesnt has any special container to keep all the toys that he has, only the old abah's shoe box hehe...so whenever he litters the toys onto the floor, as usual his hardworking mama will put all those little things back inside the box, and there again he repeats the same process till he gets bored with it. Our remote tv controller becomes his favourite target, picks up the remote and throw it away, then picking it up again and throw it away and god i dont know how long it can last. He still prefer the tv controller even after we gave him the vcd remote controller, not sure what makes him to be so fond with the tv one.

One last thing (tho i actually wanted to tell lots more) which most of the time will put me into 'infuriate states'...holding to my baju kurung/kain/pants, screaming and crying whenever i'm putting my tudung every morning to go to work...if only he understands that his mama will never ever leave him behind and the facts that how on earth can mama or abah go anywhere without taking him along...god he really gives me a hard time when it comes to wearing tudung. When i settled, i take him up and he hugs me as if he doesnt want to let me go (see how obsess he is to his mama :p) hope he'll understand this one day. Mama takkan tinggalkan sayang ok!

p/s: cian abah muntah2 kena food poisoning today, sumernya gara-gara nasi lemak breakfast yg mama tak mkn semlm...take care ok sayang...sori mama taleh cuti jaga awak huhu

10 comments:

puterikiut said...

yati..setuju sangat dini pun suke sangat main remote astro tu.. w/pun bagi remote lain(yg tak brape penting) dia still suke remote astro tu..

lain pulak citernye kalau kitorang hantar die gi umah baby sitter die.. dia tak nangis.. tapi die tunjuk protes taknak salam taknak babai..kadang2 tu pandang je tapi mcm tak de perasan (merajuk la tu)

yatipruzz said...

idlan kekadang time antar nursery dia takmo kat akak nursery tuh, tapi time balik plak, dia takmo kat kami..camner tuh hehehe...tunjuk sombong ngan kitorang plaks dia

Anonymous said...

samelah ngan lutfi yati..
rumah bersepah ngan mainan die.pastuh habih selongkar almari and jumpe la bekas su simpan sarung tgn and kaki mase baby dulu..pastuh die soh pakaikan kat die..heheh...pastuh nanti die gelak la tgk..

remote tv dah slalu kena campak..sume remotela camtuh..semlm remote kipas dah terkeluar isi dlm dek kena baling lutfi..terus sorok dlm laci..hehehe

sume benda kena sorok...cawan melamin su dah baper byk yg pecah kena ketuk n baling oleh lutfi..melamin murah kan..hehe

tempat letak kasut pun tempat die nak main jugak..main campak2..

macam2..sungguh la lasak nye kanak2 zaman skang yer..

-su-

yatipruzz said...

bateri remote tv tu byk kali dah terkeluar, tp tak rosak2 lg remote tuh hehe

comel kan budak2 ni..dlm nakal2 tuh geli hati gak...part kasut busuk tu yg tak tahan tuh..wekk...kite rampas dia meraung..adus bingit!

Juliana said...

yati, nanti sure idlan selongkar almari kat dapur plak.. jaga2 brg2 kaca takut jatuh pecah.. lagi satu meja solek, sure dia akan cuba grab botol2 perfume, wallet etc etc.. aisya suka sangat mengemas dapur.. time kite masak sure dia dtg angkut semua tupperware bawak keluar, bekas asam keping, pasta semua2 la yg dia bleh ambik.. and skang tgh mencuba nak ambik gelas kaca bawak keluar.. kasik gelas plastic dia tanak. bahaya betoi..

yati, belila tempat simpan mainan cam box clear yg org selalu simpan baju2 lama tu.. yg ada tayar lagi bagus.. pastuh ajar idlan simpan balik mainan2 dia lepas main.. memula sure dia tak faham tapi lama2 insyallah dia akan faham.. kalau skang dia suka masukkan & keluarkan brg dari bekas/lubang, cubala cari mainan bentuk2 yg boleh sumbat masuk muat2 tuh.. adik chot present kat Aisya baru2 ni.. memula dia dok buat suara tension sbb tak reti nak suitkan which lubang for which shape.. klaka sgt sbb belum cuba dah bunyi dah suara tension dia.. skang ni dah terer dah, siap tunggu kite tepuk tangan bila die dah berjaya masukkan half, tunggu nak lepaskan jer.. blagak dah terer..

Juliana said...

oh lagi satu.. jaga2 bateri remote tu.. nanti dia baling remote sampai berkecai/cungkil penutup bateri sampai keluar bateri then masuk mulut.. bahaya gak sbb ada chemical & boleh jadi spark bile kena saliva dia..

yatipruzz said...

bateri remote dah byk kali terkeluar..tp dia x masuk mulut. dia jenis x mengutip. kitc cabinet dapur mmg spot feveret gak, berdentum pintu tu dia tarik bang tarik bang...mujur kabinet murah haha...kite mmg tingin nak beli mainan blocks utk idlan, tunggu gaji masuk hehe..mmg bagus utk minda derang kan benda tuh...dah lama dah niat, tunggu gaji ler ni...:p

farradasmiley said...

Aku belikan mainan blok shape2 tu RM10 jek & it’s very useful.

Psl punggah2 ni bebudak mmg expert..rumah skang besar n byk brg..sume dipunggah..toolbox atuk mmg feveret..seterika dah pandai main..then setakat ni dah 2 benda pecah dia bawak keluar dr almari pinggan..die pon dah reti tukar channel guna remote..psl kasut plak dia suka amik kasut2 Mama/Uwan die & pakai masuk umah..bersepahnya rumahh

Lg satu, kami guna container Toyogo utk simpan brg2 mainan dia even mainan tak byk

nnti kalu aku g kedai kek tu aku belikan muffin mix ok

yatipruzz said...

yeye thanks farra..tak sabor ni nak wat mufin resepi ko!

Ipah said...

same cam ajik perangai Idlan,kalau pakai tudung sure tak nak lepas nyer..mainan favourite=Remote Tv