17 May 2010

cucur bilis

Saya just curious, cucur bilis buatan anda bagaimana yer?
Gunakan air panas? atau air peti ais yg sejuk itu?
Tips dari MIL, bancuh guna air panas utk kasi dia rangup di luar, dan rupa yg cun.
Saya ikut tips itu, dan hasilnya...hmm mmg sedap! (sori perasan kejap yer ni kan blog saya jgn marah :p)
Tapi baru2 ni saya tgk JJCM di TV3, cucur bilis version Pulau Pangkor menggunakan air sejuk dari peti sejuk untuk menjadikan dia rangup. Tengok hasilnya...aduss memang kecur liur!

Jadi, apakah cucur bilis version anda?
Mehla share tips u ols....sharing is caring hehe

* Pregnancy kali ini memang mudah, kalau mengidam pun, setakat cucur bilis, atau ice-cream. Cucur tu senang je buat, ice-cream pun senang je nak dpt kat jusco. Ntah2 baby girl kot? Sebab tak byk karenah :)

5 comments:

atulhani said...

kalau tips mak saya, tambah kentang rebus yang dah dilenyek ke dalam tepung yg dibancuh tu.. tak kisah guna air panas/sejuk.. tp hasilnya, cucur tu lembut even dah sejuk.. dan.. of course lagi sedap.. sbb ada rasa kentang sket...

LiTtLe^m3 said...

menurut mak saya plak jgn pakai air panas, gunakan air biasa saja supaya tepung tak terkejut. kalau pakai air panas (dah pernah cuba sendiri ni) masa panas mmg rangup tp kalau dah sejuk, dia jadi kejung. mungkin air sejuk pun ok kot. nanti kita cuba setelah dapur kita berasap kembali :D (mood tutup dapur sbb sibuk pindah)

CT said...

kak ct guna air biasa aje..plus soda bikarbonat sket...utk kasik garing..
kalau nak lembut..buh telur...

nak try gak aaa buh ari sejuk tu...

y@tipruzz said...

atul- 1st time dgr buh kentang tu hehe tips baru!
baiti- kite buh air panas ok jek, time panas marveles...time dh sejuk still sedap :)
k.ct- telur wajib! Air sejuk tu betul kot utk kasik crispy, sbb pastry cam karipap sume tuh mmg guna air sejuk fridge....

myjuliana said...

yati, kite ada banyak version.

1) kalau nak rangup di luar, lembut di dalam, guna air sejuk. but then, utk lembut di dalam tu, kakak kite guna 1 sudu teh yis bancuh dgn 1 cawan air panas, then bila kembang, mix dalam tepung. so far mmg heaven

2) kalau ikut macik kite, kentang tu tak lenyek pon, just potong kiub2 kecik2 then campur dalam adunan (tak perlu rebus dulu). tapi rasanya kalau rebus & lenyek lagi lembut kots

menjawab soklan awak, yes kat sini ada taugeh but daun kucai tak jumpa lagi so far. hehe. so slalunya kita guna taugeh jela