29 October 2010

First month check-up

Berat Ammar 3.9kg (tambah 900g).
Berat mama - biarlah rahsia hehe

Petikan 'conversation' bersama doktor:
Fully bf ke?
Aku jawab yer.
Doc sambung: baby kecikla, berat tak banyak naik. Tapi still ok. Nanti akan masuk keje ke?
Aku jawab yer.
Doc reply: Kalau berat baby tak byk naik nanti, top up dgn formula ok.
Aku cuma mengangguk, dan senyum (walaupun dlm hati sangat panas).
Doc sambung balik....tapi mungkin sebab genetik sama kot, ikut mamanya.

Oh kali ni aku rasa cool balik.

Ammar sayang, make sure next month naik byk sket yer...kalau jumpa dgn doktor ni lagi harus mama kena bebel lagik hukhuk

Abah kata...takperla, doktor laki tak paham sgt kot pasal bf.
Dan mama cuba pujuk hati...mamat ni tak kawin lagi kot!

Anyway Ammar menangis kejap time kena jab. Tapi tak sekuat nangis time ambil darah check jaundice dulu :p

Dan mama, alhamdulillah post natal check up sumer ok...rahim sihat, no cyst whatsoever, cuma pap smear kena postpone next month sebab darah nifas masih belum kering.

Mama mintak pil contraceptive yg tidak menjejaskan susu...Dr Kham prescribe Noriday.
2 strips costs us RM39, mahal kan dahla PM Care tak cover! hoho

13 comments:

Ummu Auni Afif said...

40 ringgit untuk 2 bulan stocks ek? em...nak buat macam mana

MQ said...

Noriday beli kat farmasi lagi murah..ada la beza2 harga sikit kat diff. farmasi tapi mmg murah la dari harga dr kham charge tu..rasanya satu kotak ada 3 strip dlm 30++ yg saya beli selama ni, beli kat dr mmg la lagi mahal..selalunya kalo fully BF mmg setahun lebih kena mkn noriday tu, berterusan every day kan walaupon dah dtg period..paed anak saya pro fully BF ni..walaupon dia laki tapi sejiwa la..selalu jugak mengadu yg anak kami tak menggemuk, dia ckp tak pe asalkan sihat..anak dia pon memilih mkn dia ckp..ari tu pegi cucuk, citer2 dia mcm sedih sebab wife dia tak dpt nak BF sampai 2 tahun sebab susu dah kering..kalo dpt cukupkan 2 tahun mmg rezeki anak la tu..bukan semua org dimurahkan rezeki camtu :))

aida said...

bagusnya dr mq!

yati, kat sini noriday free. Hehe. Doc prescribe stok 6 bulan kat aku. Ubat ditaja nhs

Farra said...

oo mahal ek..amik kat klinik kerajaan leh tak ek? kalau leh aku amik kat situ je la nnti

kalu ni aku btol2 kene mkn noriday gak la, dah insaf :p

eh panas gak die soh top up formula

naik 900gm in a month ok hape?? tak faham dongg

ummi said...

takper, still weight gain yg normal kan. i never took any contraceptive pills.. which explains Adam and his almost adik dulu tu. nway, ramai ke, sikit ke, rezeki Allah jua. rezeki jgn ditolak :D

rasa cam nk ada baby pulak heh heh.

Hany FF said...

yati, noriday murah je kat farmasi. rm11 gitu. noriday most suitable utk bf moms, one hormon only. hany pun doktor prescribe noriday since other contraceptive methods tak sesuai dgn badan. ni pun atas sebab kesihatan ummi yang tak menentu skrg ni..kena 'rehat' betul2 dulu :P.

laydida said...

lerh, elyssa pun naik 900g gak. takde pun doctor bising? tapi aritu doctor pompuan.

err..tak rajin ler makan2 pil ni. dahle kene ari2. supplement yg kene makan ari2 pun termiss huhu. tapi skarang dah start ovulation cycle! pelik doh..dulu masa irene 8 bulan tak period. lalala..

y@tipruzz said...

okla korang...pasni beli kat farmasi jela jimat!!

huda- cepatnye dtg period :p Kite time firas dulu after stop bf baru dtg...time tu firas 1yr 3mths. B4 that mmg x mkn pil langsung..mengharapkan keajaiban bf as natural contraceptive method :p

aida - ok aku jeles dgn hang...:p

MQ - takpe x dpt bf smpi haul 2 tahun...yg penting kesihatan mama comes first, and yes rezeki masing2 kan, ada susu byk..ada susu kurang, yg penting usaha & tawakal :)

hany- jaga diri ok...rehat sepuas2nya...taking care of 3 kiddos without a maid no doubt is tiring kan! Kita dah start merasa bahang kepenatan tu hehe

sikulat said...

yati.. kite dah pakai balik IUD (wlpn aritu konon tanak pakai). Tapi sbb mmg tak rase berdisiplin nak makan pil + IUD terus je dendiam kat dlm body selama 3 tahun pun boley.. :P

Bab doc soh tambah susu formula.. (aaihh pelik btul..) rasenya Ariff arituh pun tambah sket je masa first month check up kat Dr Azam.. ok aje.. Nak masuk 2 bulan umur die baru nampak badan Ariff mendadak bollaatt.. ((hermp.. tapi faktor genetik pun ye juge.. hihi))

y@tipruzz said...

semah - IUD kite takut!! pil kite pon slalu skip dulu...so harapkan bf jela as natural prevention hoho
Kite x dpt bayangkan kalo ammar n ariff masuk check up skali, sure doc tu compare gegiler nyer, sure pressure acik hehehe

sikulat said...

takpe yati.. doctor tuh kena compare gak mama Ammar ngan mama Ariff.. sure dia angguk2 kepala tak banyak komen punye.. heheheheh :P

myjuliana said...

yati, taknak try implanon?.. kite pakai dah 8 bulan, alhamdulillah so far ok.. pasang kat tangan, so tak risau pasal sakit :) dulu kita makan noriday gaks, but pil ni faham2 la kan, kekadang terlupa.. :)

sikulat said...

haaa.. arituh kite tgk dah lengan julie yg ada implan tuh.. dahsyat.. hihihi..