12 October 2010

Myth or Fact?

about jaundice amongst newborns...

1. Jemur bawah matahari pagi
- I kind of believe in this since 'berjemur' and phototherapy has some kind of similary don't you agree? Both are using 'light' (as for the phototherapy the bilirubin is converted to some forms so as to enable it to be removed from the body. So far i've jemur Ammar twice, after he got discharged from hospital. Last Sunday his jaundice level increased a bit, about 11.1mg from 10.8mg, which is still below the alert/threshold level. Tomorrow we'll be going to the hospital again to take his reading, hope it'll reduce this time.

2. Minum susu kambing
- I've had received few recommendations from friends/relatives about taking goat's milk to reduce your baby's jaundice. Not sure how true it is, but heck i never try this to any of my sons. My paed is strongly against it, and i've come across one article in newspaper saying goat's milk is difficult to digest, hence is not suitable to newborn bowel system. Any comment?

3. Minum air masak
- Never try this either, since i think and believe mom's milk is good enough for the baby's immune system. I'm not sure how plain water can works to reduce the bilirubin level, and i'm just too plain lazy to google for the info :p Anyone has idea on this...pls do share ok!

8 comments:

tini said...

dulu masa basheerah pun masa check a week after lahir, mmg reading die agak tinggi, tapi against berat die doc kata ok lagi. tak perlu warded. tapi doc (yang kat outpatient clinic la) tak bagi aku jemur2 ni. aku tak ingt reason die. cuma die pesan mak sure baby banyak minum susu or air masak, supaya baby banyak kencing and berak. bilirubin boleh ikut kuar sekali dengan cara tu. kalau baby kuat tido, die suh kejut gak every 2 hours make sure baby menyusu. aku tak ingat nama doc tu tapi die pompuan la. itu yg aku buat ngan basheerah, so alhamdulillah 2 kali check lepas tu, jaundice die makin menurun.

y@tipruzz said...

o0o0 tu reason kenape doc soh bby byk minum rupanye....ok make sense tq!!

Farra said...

aku hanya buat jemur bwh matahari pagi + minum susu badan kerap tak kesah le sampai 24hrs pon, yg penting berak kencing berak kencing bby tu..sampai hilang kuning..my 2 boys sume kene kuning tapi tak warded..cure kat umah jek, my gal tak kene kuning

sbb tu aku risau tgk org kata " bby aku suke tido jek..baik je die"

aku tak risau org kata " bby aku ni asik melekat jek..asik nak minum jek/kuat menyusu!" ehehhe

all the best! :)

Farra said...

erm..aku takut gak nak kasi susu kambing! series talk! huhu

myjuliana said...

Yati, setuju dengan Tini.. dulu doc pon suruh baby minum air and susu banyak2 so that dia kencing and berak banyak2.. selagi stool dia kaler hitam, maknanya tak habis lagi la kuning dia tu.. once dah kuning dah ok..

ayah kite penah beli susu kambing utk kite minum but tak lalu dgn bau dia, langsung tak minum..

kalau baby asyik tido, kejutkan jugak utk dia minum.. tak pon bagi jer B kat dia bagi dia nyonyot sambil tido.. Faris dulu pon jaundice dia tinggi but tak ingat dah reading.. berat dia turun dari 3.23 sampai 2.9+..

aida said...

kalau kau nak bagi susu kambing, kau minum lepas tu nyusu baby.. itulah caranya, jangan bagi direct.. aku dgn fahri & fateh mmg bf jaundice lama.. sebulam lebih baru clear, keep on bf.. jamu tak makan, makan pun ambil yang tak panas.. sebab sistem badan baby tgh fight nak keluarkan jaundice.. tapi bila dah sihat, kau akan rasa lega sangat2... time fateh aku selalu gi ngendeng kak rokiah kat hospital pantai.. hehehe. walaupun aku bersalin kat hospital lain

ummi said...

owh this is what I think (plus what I asked the paed)

1) jemur baby - nope. phototherapy is different dari sinaran mentari. it has different effect.

2) susu kambing - susu kambing untuk anak kambing saja. kalau awak ambik, kesian anak kambing takde susu nak minum. ni dr ckp yer, bukan akak cakap.

3) plain water - ni nurse bgtau. bb easily choke on plain water. plus susu ibu is sufficient. yes, plain water, but for the mummies. minum banyak to retain susu banyak then feed your baby often. then dia akan kencing and berak and flushed kuning away. masa iman jaundice dulu, hosp nak ambik urine dia. sebb dia dah khatan time tu, mmg kencing dia terpancut direct laju je. tak sempat nak ambik sampel. dr suruh me feed him sampai dia terkencing sekali lagi. but no no plain water. dia tak kasi akak bg plain water.

y@tipruzz said...

thanx everyone! Seronok bila dgr pandangan korang sumer :)

anyway k.tie, mmg paed ckp jgn jemur, it has no effect to the babies...but come to think about it, sometimes saya rasa ape org tua ckp tu makes sense..sbb kite kecik2 dulu pon mak pak jemur gak, tadela sket2 pi spital amik darah. Scientific evidence mmg takde (ke ader tp sy malas search? hehe) tp no harm trying sbb vitamin D kan :p