28 October 2010

EBM stock

Untuk tatapan Farra...as requested.

Stok EBM pada hari ke-30. Mula start pumping pada hari ke-10, lepas Ammar discharged dr hospital sbb jaundice. Setiap container ada 3oz...adala dlm 50 bekas kot, so total EBM approx 150oz. Tak sebanyak yg ku dpt ketika zaman Firas dulu...
http://yatipruzz.blogspot.com/2008/11/my-kids.html

Tak tahulah sama ada mmg production sikit, atau sebab Ammar slalu melekap...yg pasti aku cuma pump bila Ammar tido lama sket, kalau tidak jgn harap. Siang slalunya tak berjaya pump...sebab dia tido kejap2 dan akan hisap. Selalunya pump one side saja, one session dptla dlm 1.5oz..at most 2oz. Sangat sikit!

Apa2 pun, ku akan terus berusaha! Target nak kumpul lagi 70 container dlm masa sebulan lagi ni...harap2 berjaya.

Wish me luck yer!!




5 comments:

Farra said...

bravooo dan tahniah tauu...

aku suke sgt! eheh..ko label tarikh tak tu?

aku tak sabar nak perah susu gak ni, boleh? wakakak :p

aku kali ni plan nak beli chest freezerm h survey harga rm700 gitu..sbbnyer ayahnyer kata jgn campur susu ngan stok ikandaging sume

laydida said...

erk..dah survey kat jusco. harge freezer lebih kurg gituler gak. tskk..berbaloi ke?

lepas takde EBM, nak bubuh ape pulak dong? bukak kedai icecream..bole tak? hehhe..

y@tipruzz said...

aku dulu time firas sampai ade ebm kena buang..kes tak cukup space...time tu byk kali pk nk beli freezer ke tidak (tp at the end tak beli pon). pastu bila time supply berkurangan, terpk mujur dulu tak beli freezer...hoho cheapskate mommy!

huda - bukak kedai karipap frozen :p

sikulat said...

itula sbb kite membeli peti ais beso terus (so skang EBM tgh banyak.. abess compartment dlm tuh penuh). Kot nanti EBM dah sket ke atau dah tak menyusu dah ke.. Eskrem kot penuh.. hihihi. Kitenye concern arituh lebih kepada deep freezer nak kena carik space additional nak letak die saje..

+ nafsu nak berpeti ais beso pun ade menyumbang ke arah pembelian tersebut.. hihihi

Kire ok la tuh yati stok EBM awak.. kite ari tuh... utk bulan pertama mula menyimpan.. sehari dpt 2.5oz camtuh je..

Farra said...

dali, kalau dah tak gune simpan elok2 utk anak seterusnya la..lps anak last tu, jual balik pre-loved..mmg sgt berbaloi

kami ni jenis masak salu so mmg kene ade stok brg la..