19 October 2010

plugged ducts...

or congested breast as the doc terms it.

Tak sangka boleh kena, memandangkan Ammar kuat melekap, dan aku sangat konsisten dgn rutin pumping.

Bermula dgn tgh hari Ahad, tiba2 B belah kanan rasa sakit sangat..nak angkat tangan pun sakit. Jam 3pm, tiba2 temperature shot up, dan aku menggigil satu badan. Horror rasa, tak penah demam sampai menggigil camni sekali. Terus telan ponstan, dan cuba tidur. Lepas 2 jam, demam dah kebah, tapi B masih sakit. Paling perit, bila time feeding dan pump, masya Allah punyalah seksa nak menahan sakit tu! Sebenarnya last week dah kena sekali, di bhgn bawah. Sangkaanku, kena gigitan benda sebab ade sedikit tanda merah...maka memula kusapu gel Gamat. Bila takde effect, aku terfikir mungkinkah ini bengkak susu? Pruzz pula suggest untuk cuba sapu Fobancort (antibiotik cream firas...guna bila dia kena gigitan, merah2, naik rashes, etc). Lepas 2 hari, sakit tu hilang.

Jadi bila kena lagi kali ni, ku sangka betul la kot kena gigitan benda/serangga! Sebab ada two spots where the area is swelling red. Tapi sakit kali ni berganda rasanya. Tgh mlm Isnin, jam 2.30am sekali lagi aku demam dan menggigil. Telan la ponstan lagi sekali...after 1-2hours demam kebah. Pagi tu, kami ke hospital an Nur...tu pun setelah puas Pruzz pujuk suruh jumpa doc. Ikutkan hatiku memang malas..sbb org ramai. Klinik berdekatan pula takde doktor perempuan. Lepas doc check, katanya ini adalah bengkak susu..bukan kena gigit :p Mujurlah cepat datang check, kalau kes teruk B akan mengeras macam batu, dan bernanah di dalam kerana susu tersumbat akan menyebabkan bakteria infection. Seramnya dengar! Bila bernanah, akan menjadi 'abscess', dan prosedur utk mengorek dan mengeluarkan nanah tu perlu dibuat di bilik OT!

Hari ni masuk hari ke-3, bengkak dan merah masih ada..tapi sakit dah berkurangan. Aku diberi antibiotik, ubat tahan sakit, ubat bengkak dan uphamol. Doc juga pesan suruh letak kobis sejuk lama2 utk memudahkan pengaliran susu dan mengelakkan 'duct' tersumbat. Terima kasih kpd hubby yg memujukku ke klinik...kalau ikut perasaan malasku ntah apalah yg akan jadi huhu. Berbaloi penantian selama 2 jam di An Nur :p

14 comments:

aida said...

aku dpt plugged duct masa fawwaz. Seksanya ya ampun! Seminggu demam

ShaFiAti said...

su penah kena abcess tu sampai doc klinik dah refer ke specialist..but mase tu kt kg..plan nak pi specialist az-zahrah lepas blk ke kajang...tapi mak ade bawak berubat kg...alhamdulillah sihat seperti biasa..so, tak jadi la nak jumpe specialist...

take care yer yati..

puterikiut said...

kak nieta sampai skrg tak boleh siap skit akan demam..demam sbb bengkak susu nie mmg sangat perit kan..sakit 1 badan.. sejuk menggigil..especially kalau kat opis..org yg tak pernah rasa kalau dgr kita ckp bengkak susu and demam mesti org ingat biasa2 je kan..

kadang2 silapnya sbb lambat pump..tapi ada gak sbb2 lain kot.. yg pasti akak selalu jd sbb lambat pam..

puterikiut said...

bukan siap.. 'silap'

laydida said...

sapu serbuk kopi (bancuh dgn air sikit je, sampai jadik mcm bedak sejuk) pun works fast gak yati. at the same time, mandi air panas (berendam) and tuam kat tempat bengkak tu. masa pump/feed ammar tu..slowly urutkan kat area tu. iAllah blocked duct tu akan surut & susu akan pass thru, eventho sikit2.

kite pernah kene blocked duct masa outstation last yr. dah ler terpisah beribu batu dari baby. sedih2. bergantung kat pump ajer la. dahla serbuk kopi yg ada masa tu nescafe 3 in 1 (hotel supplies) huhuh. but alhamdulillah, the combination of hot shower, kopi & pumping (sambil urut2) for few rounds makes the & bengkak surut & susu keluar abes.

y@tipruzz said...

huhu ramai yg penah kena eh...tq for sharing :)

aida - sian ko smpi 1 week demam mesti teruk lg dr aku nih.

su- abscess tu cam horror giler. sbb kena korek, wat dressing kuarkan nanah, and area tu kena biar berlubang, takleh tutup sbb nk kasi kering, takut dgr!

k.nieta - kerap kena maknanya kena lebey berjaga2 la kan. ye demam dia teruk n sakit sgt...

huda- tq 4 the tips, tp tade kopi kt umah..x minum kopi. nescafe bley la kan? hehe

safurah said...

Err.. ngerinyer.. kesian awak.. hope dah pulih seperti sediakala ...

y@tipruzz said...

eh safurah masuk blog jugak? kagum sebentar :)

aida said...

dali, kopi tu buat tuam ke buat minum? confuse

betul yati, suami aku tanya apsal B besar sgt... haha sungguh jahil masa tu

sikulat said...

pernah kena.. tapi mase tuh dah lepas pantang bersalinkan Ika , baru minggu pertama keje.... puas tuam ngan urut dan berbagai2 lagi.. pergi klinik la sume.. last lastnye.. baik sbb Ika yg tolong surutkan bengkak.. hihi.. Dengan soh baby minum susu side yg bengkak tuh..

y@tipruzz said...

semah - sakit giler time feed bby, kalo pump lg sakit. tp bila susu dh kuar rasa lega

sikulat said...

itula tuh.. tapi itulah penawarnya.. lega bila susu dah kuar.. huhuhuh. Kite mase kena tu.. pump pun tak jalan.. huhuh

puterikiut said...

ya betul..part yg plg x thn kalau outstation..hrni pun akak dmm skit sbb g training lambat pam..blk umh cpt2 pam tp agak terlambat sbb bdn dah sakit2, bkn x bwk pam tapi nak cpt blk so pam kat umh je..huhu

laydida said...

aida, susu tu buat sapu kat whole B. tuam plak dgn hot towel.