22 August 2010

11th iftar

Sabtu yg sangat produktif, dan of course penat!
Bermula dgn ehemmm biasala basuh baju, sidai baju. Kemudian buat kek batik utk en hubby (Tini sorriiii kek ko aku tak buat, biskut marie tak cukup n aku sgt malas nak gi kedai beli :p).
Kemudian membersihkan semua lauk pauk utk stock seminggu. Masak lunch utk firas. Dan pukul 1.30pm mama zaaaaaaasss utk recharge battery sampai 2.45pm hehe :p

Lepas refresh, terus start buat biskut raya pertamaku...choc chips, our all-time favourite. Terlupa nak kurangkan adunan jadi separuh, akibatnya...dari petang sampai ke malam (read: 1.15am) baru siap bakar kesemuanya. Dapatlah 4 balang penuh! Letih makcik tau huhu

Anyway, jom layan gambar utk iftar hari ini....


laksa sarawak...hubby mmg tak jemu2 mkn hehe


bubur cha cha kegemaran idlan. Pecah rekod ni 1st time mama buat bubur cha cha, selama ni mengharapkan nek umi jek tolong buat utk idlan hehe. Pagi2 pukul 7am dah buat talian hayat kat umi tanyer camner nak buat :p


vermicelli goreng utk idlan & firas. Takde ayam, takde sotong, takde lauk. Depa berdua mmg mkn mee kosong jek huhu


Dan inilah choc chips yg membuatkan mama penat bagai nak rak hari ni. Dari jam 3.30pm, kemudian stop utk masak for berbuka, kemudian sambung lepas terawih...sampai ke 1.15am..pecah rekod betul!
Anyway, balang biskut dah habis. Tadi suruh hubby beli 3 ketul je, konon nk buat sikit je biskut...tapi nah choc chips je dah guna 4 balang. Terpaksa tunggu balang baru utk next biscuit project :)
Rasa-rasanya next nak buat yg senang2 jer...maybe biskut arab & semperit. Ada lagi tak biskut lain yg senang yer??

7 comments:

LiTtLe^m3 said...

gigihnya kamu kak... manalah dtgnya segala tenaga? next week baru nk kick start kuih raya.. tapi mak dh pesan kalau x larat tu order je la.. jgn tunjuk gagah sgt :D igt nk buat suji, honey joy and biskut mazola je.. tinggi tak cita2? :P

ShaFiAti said...

yati, byk tak bahan2 tuk wat biskut ni? share bleh? tingin nak try 1 resepi lain..hehe

ZurratulAin said...

yati darling, share ah resipi choc chip tuh.. nmpk menarik.. ehehe

y@tipruzz said...

bhn2 byk gak..tp byk yg ai dah modify. nnt free yati post eh...:)

baiti- caner rupa honey joy tu eh?
suji dgn biskut arab sama dak?

tini said...

huhuhuh takpe2 :) nanti aku g cari kat bazar kalau rasa teringin sgt nak makan eheheheh

Farra said...

yati, aku lom masak lg laksa sarawak tuh....waduhhhh...aku letak peti sejuk jek, boleh tahan kot kan? pruz mmg suka laksa sarawak ek?
aku tak biasa tade nasi kalau berbuka puasa..mm..boleh kot try laksa sarawak tuh

wei sakit pinggang gile ma...dr petang sampai ke mlm buat biskut..skali bakar 1 layer je boleh masuk ek?

y@tipruzz said...

1 layer je oven aku kan kecik. so sbb tu kol 1.15am baru abis hukhuk...mmg flat macik!

pruz suke banget laksa s'wak :)
letak dlm fridge mmg tahan lama dun wori. kami buka x semestinya nasi...idlan lagikla, langsung takmo nasi kecuali nasi goreng/nasi lemak....