30 August 2010

tragedi bubur pulut hitam

Sadis tajuk entry kali ni kan?
Uh uh mmg saya sedih sangat2, dan terkilan yg amats.
First time masak bubur pulut hitam kelmarin, memandangkan ni salah satu favourite idlan selain bubur cha cha.
Santan fresh kami beli di Tesco pagi tu, manakala pulut hitam & daun pandan tu ihsan drpd Umi, juga ditapaukan pagi tu waktu kami nak pulang ke rumah TS selepas bermlm di rumah Umi pd hari sabtu. Aku masak byk, dgn niat nak diberi kpd jiran2 sebelah rumah. Risau juga takut terkurang/terlebih manis...tapi tawakal saje lah. Masuk je waktu azan, lepas mkn kurma, terusla aku rasa bubur tuh...rasa pelik! cuba rasa lagi...sah rasa masam! isk iskkk santan dah basi ke? Suruh hubby rasa....hmm dia kata mmg sah rasa masam. Frustnya kami!!! Yang pelik sebelum masak mmg aku dah bau santan tu utk make sure masih elok..lagipon baru beli pagi tadi. Bubur yg dah siap dimasak pun takdela bau pelik...tapi apakan daya kan! Hubby terus call kedua2 jiran kami, minta maaf, dan minta mereka supaya tak makan bubur tuh. Malu?? uish toksah nak cakapla...sampai sekarang perasaan malu dan bersalah menebal dlm diri....saya sgt2 terkilan!!


Inilah bubur hitam pertama ku, yang selamat masuk ke dlm tong sampah hukhuk.

Dan, memandangkan kelmarin aku masak nasi lemak & sambal ayam, maka seperiuk nasi lemak tu pun selamat masuk dlm tong sampah. Walaupun rasa dia ok, dan tidak pelik...tapi memandangkan aku menggunakan santan yg sama....rasanya better dibuangkan saja nasi tu, kalau sakit perut tak pasal je kan! Dugaan betul kan...tapi nak buat macam mana. Lepas buang nasi tu, aku pon masaklah nasi putih yg baru...considering lauk byk, takkan nak ratah lauk je cam tak best pulak.

Mujurlah petang yg sama aku tergerak hati nak buat nih.....homemade apple puff (resepi tgk blog Farra yer!) So kami makanla ini dulu sementara solat maghrib, dan menantikan nasi putih masak. Mujur yg ni rasanya sedap, terubat hati yg lara hihi :p


Pastry puff jenama Kawan..dibeli di Tesco, ada 10 keping. Size dia kecik comel jer, sebesar kulit popia yg kecik tuh.


Diisi dgn apple filling yg sudah dimasak.


siap dibalut, sealed, dan diletak dlm loyang sebelum dibakar selama 25-30min, or until golden brown. Suhu tinggi, dlm 210 celcius. Memula saya buat suhu 180, punyala lama nak tunggu dia tukar jadi brownish hehe.


The result....mmg sedap! Pastry dia sgt fluffy....idlan siap pulun 2 ketul :)
Actually dah lama jumpa resepi menggunakan instant puff ni dlm internet, ramai blogger2 otai yg terer masak selalu guna ni...cuma aku slalu lupa nk mencari pastry ni bila pergi ke supermarket, mujur kelmarin teringat :)
Boleh juga letak fillings lain, like sardin, sausage, chocolate, chicken, etc. Rasa2 next time aku nak buat fillings ala2 quiche - bubuh ayam, mushroom, cheese, crab stick, white sauce....pasti nyummy!!!
Anyway esok cuti Merdeka kan...dah plan nak buat bread pudding byk2, dan beri pd jiran, nak tebus rasa bersalah kelmarin :(
Dan tidak lupa projek kuih raya ke-3..biskut semperit, atau oats resepi mak :)

7 comments:

Farra said...

ish teruknyer depa jual santan dah tak fresh!

kaminer nasib lak..soh deman beli tulang rusuk, sampai jek berkilo2 lemak..bukannyer daging! apa la nk jadi ngan peniaga zaman sekarang ni huhu

y@tipruzz said...

itula..sedih sbb membazir sekuali kena buang! penat je masak tau hukhuk

aku taknah beli tulang...tak reti :p

Farra said...

aku yg beli slama ni..ni 1st time la deman beli..aku tak larat dh nak ikut pi pasar..sadis sgt

aida said...

ish teruknya! Aku last year beli kuih koci masa buka puasa. Sadis tau sbb basi, udahla ngidam time tu

y@tipruzz said...

kuih basi kat param tu biasa aku dgr. Ni aku msk sendiri, kasik kat jiran...waa sgt malu woo!!! isk isk

LiTtLe^m3 said...

erkk betul tu.. segan jugakkan ngan jiran.. tak perla kak.. ganti benda lain bg kat jiran nnt. bukan rezeki gaknya semalam.

atulhani said...

sy pun dok guna pastry kawan tu... paling senang, wat sosej roll.. mesti idlan pun suka...