13 August 2010

ayam black pepper

Resepi ayam black pepper...khas utk k.tie.
Sempoi je sebenarnya..ni version saya sendiri...tak tahula version org terer masak camner kan.

Apa saya buat, marinatekan ayam tu dgn bawang besar & putih yg sudah ditumbuk, lada hitam yg ditumbuk hancur (saya tak suke guna lada hitam serbuk sebab kurang power), kicap, sos tiram, dan garam. Tu jelah! hehe

Then tumiskan bwg, dan masukkan ayam sehingga masak. Boleh tambah cendawan, capsicum, tomato dan akhir sekali bwg besar yg dihiris sebagai hiasan. Oh ayam tu tak payah goreng yer...kalau goreng mungkin jadi keras sket la nanti.

p/s: Kalau buat versi daging pun sedap!

Sempoi dan cepat kan...silalah cuba :)


ayam yg sedang dimarinate....

2. Hari ke-2 Ramadhan, Idlan kecundang jua dlm cubaan hendak berpuasanya. Pukul 5.30pm bukak puasa minum air kosong. Macam mana tak penat, siang tak tidur, petang pulak main berkejar-kejaran dgn kengkawan. Hari ni kami dah pesan....tolong tidur waktu tgh hari, ptg jangan sakan main sangat!

Menu berbuka Day 2- bawal sweet sour, kacang buncis+scramble egg, kentang & bilis goreng. Cubaan membuat cendol ku gagal...hubby tak lalu sbb bau santan kotak yg agak kuat. Nak buat camner, santan fresh dah habis kat kedai runcit tu. First time beli gula melaka kat kedai...balik rumah baru tahu betapa lecehnya nak mengetuk gula melaka tuh, keras yg amat! Takde ke orang jual air gula melaka ready made jer ye? senang keje hehe

11 comments:

Farra said...

knape ko kene ketuk plak gula itu...guna je la sebijik tu

ayam black pepper my feveret to..same je cam ko cuma aku tak letak plak sos tiram sbb sos tiram tarak

ummi said...

tenkiu tenkiu.. apa kalo bakar sedap tak eh?

anyway, sekarang ni mmg agak panas so x pelik la budak2 tak tahan. si kakak pon balik sekolah muncung je. haus katanya. time thari membawak ke ptg tu time plg terik akak rasa. sabarr... dugaaann!!

y@tipruzz said...

aku tak guna seketul habis.
kalo ketuk cepatla sket cair kan...dr msk seketul besar tuh.

kalo bakar mmg lg sedap kak! tp sy malas.

ZurratulAin said...

babe.. aku ada jumpe gule melaka yg liquid kat carrefour.. dia dlm botol cam honey tuh.. menarik gaks la packaging, senang bleh terus guna.. tayah ketuk2 agi gula melaka tuh..

y@tipruzz said...

aina - luv u bebeh! u know it took me 3x to ketuk the gula sbb bila cairkan tgk cam x cukup jer...sure jiran aku pelik ape la yg budak ni duk ketuk2 kuat giler :p

tu blom campur perasaan malu tanye kat abg kedai runcit...bang ni betul ke gula melaka? abg tu senyum and tanye blk...eh ye ke tuh?? wa malu amats!

ShaFiAti said...

mmg tak sedap la yati gune santan kotak..hehehe..

nak try la resepi ayam black pepper ni..tingat nak tanyer gak..thanks..

ZurratulAin said...

la nih byk gule melaka palsu.. bukan ke gule melaka asli tuh takde la keras sgt smp nak ketuk2.. nak senang beli je la gula melaka cair.. ala2 cam omputih sket ah.. ahaha

myjuliana said...

yati, kite guna brown sugar, so far ok jer, but off course la kalau gula melaka lagi power. kalau buat bubur, ok jer kalau pakai brown sugar.

y@tipruzz said...

la aina ade gula melaka palsu ke? klakar la plaks :p

julie - kite br ngadu kat mak..mak kata dia slalu guna 'nise' kelate..kecik bulat2 so senang la cair tade kena ketuk2 hehe

puterikiut said...

rajinnya yati hari2 update blog..hari2 masak gitew..akak nak try la ayam black pepper tu tp tatau la jd ke x..kalau jd akak share kat blog kalau diam je tu tak jadi la namanya..heeehe

y@tipruzz said...

konon nk jd pemblogger tegar kak :p

sy azam nk msk time pose ni...time tak pose malas plak nk msk ntah pepe kan hehe