31 August 2010

biskut semperit & oats

Cuti merdeka ni mmg mama tersgtlah produktif. Selepas subuh, aktiviti membuat biskut ke-3 iaitu semperit bermula. Sakitnya tangan nak picit mak aiii....ni semua gara2 guna nozzle utk pipe icing tu. Tak sangka susah, igtkan guna nozzle ni sama je dgn guna acuan semperit. Hasilnya, bunga semperit ku tak sekata, ada yg cun...ada yg buruk. Dahla time nak tekan tu kena berdiri, kalau duduk...tak cukup tenaga pulak nak menekan dough tu. Aduhh mmg sgt menguji kesabaran, bercinta habis nak siapkan satu batter tu. Pastu nak kena potong ceri kecik2 pulak kan...leceh sungguh. Akhirnya dptla 2 balang besar!




close-up sket...1st time buat biskut ni tau!

Lepas siap semperit, sidai kain kejap...then back to kitchen utk membuat bread pudding. Sambil tunggu pudding masak, mama pun start projek biskut ke-4 iaitu oats (resepi mak pruzz). Biskut ni pun lama jugak proses nak siap, sebab kena terap. Satu adunan dpt 2.5 balang...huh pukul 4pm baru siap semua biskut2 ku...letih banget!!


biskut oats...ni kali ke-2 buat, mmg sedap!

Oklah, pen off for now....mama nak baring2 streching kan kaki and pinggang...bengkok rasa hari ni tapi puas! Actually buat biskut ni takdela memerlukan skill yg hebat2 pun, yg penting minat dan tahap kesabaran yg tinggi perlu ada...kalau tak sabar, mau mama stop half way sajerk hihi.
Iftar ptg ni, kita makan kuew teow goreng jelah yer...malas nak masak nasi, tak larat :p
Rasanya setakat ni saja projek biskut raya yatipruzz tahun 2010 nih. Cukupla 4 jenis, dpt 4 balang choc chips, 1 balang biskut arab, 2.5 balang oats dan 2 balang semperit... pencapaian yg memberangsangkan utk mama buyung berusia 36 weeks :) Tu belum campur 2 jenis biskut yg saya order dekat kampung - mazola (sbb hubby suke) dan blueberry tart (sbb saya suke :p) Pantang ni sure heaven bley mengunyah biskut raya je kejenya!

8 comments:

atulhani said...

eh..kuih semperit bukan ker bentuk petak panjang... hmm macam kuih dahlia je tuu..

ummi said...

wahhh... nampak sedap sgt.. nk dtg raya lah nanti heh heh

LiTtLe^m3 said...

ha ah betul ckp atul.. baru gak nak tanya.. actually bahan nya sama je tapi kalau bentuk panjang tu semperit kalau bunga tu dahlia..

y@tipruzz said...

oh ye ke. i thought semperit n dahlia sama jer cuma bentuk lain tp rasa sama :p

k.tie - sedap sedap (perasan japs!). biskut oat tu my favourite amongst all

Farra said...

laa...aku matian ingat semperit bentuk leper 2 segi tu guna acuan tart gak

blueberry tart sedap ke ek?

biskut oat tu tempek aa resipi..thn dpn la aku buat ehehhe

y@tipruzz said...

blueberry tart sedap, aku order kat mak su pruzz kat kg. dia mmg ade bakeri, jual biskut and kek nationwide..gerenti sedap!

oat esok eh aku tempek, resepi dlm drawer:)

kalo semperit leper tu lg senang aku rasa compared ngan bunga ni...3x picit baru jd sekuntum bunga lotih den!

atulhani said...

sebenarnya dahlia n semperit tu rasa pun lain.. kalau tak salah, ikut MIL (dia mmg bisnes kuih ni), dahlia guna tepung castard, semperit tak.. n ada lagi bhn2 yg lain sikit... sy tak ingat.. hehehe

y@tipruzz said...

ic ic...nnt blk kg kita tanye mak su pruzz yg bisnes kuih ni plak :p

camtu semperit lg senang la buat sbb leper jer...tadela sakit sgt tgn nk picit kan!